Snuoperasjon for Ivar Tollefsen i Kragerø

Pengene har fosset ut av Kragerø Resort i alle år og hotellet er blitt dømt nord og ned. Nå har Ivar Tollefsen klart å snu utviklingen og i fjor endte driftsresultatet i pluss.

I PLUSS: I fjor endte driftsresultatet til Kragerø Resort på 187.000 kroner. Til sammenligning tapte selskapet 5,8 millioner kroner på driften i 2018. Foto: Gard Setsaas

Kragerø Resort kostet tilbake i tid en milliard kroner å bygge og har aldri generert en krone i fortjeneste. Etter at Choice Hotels ble oppsagt som hotelldriver i 2012 uttalte Petter Stordalen til Dagens Næringsliv at det ikke var mulig å drive det store hotell-, hytte- og golfanlegget lønnsomt.

De elleve seneste årene har Kragerø Resort tapt til sammen 86 millioner kroner og det ligger et stort fremførbart underskudd på rundt 77 millioner kroner i systemet. 

I 2017 kjøpte eiendomsinvestor Ivar Tollefsen 80 prosent av aksjene i Kragerø Resort, med håp om å gjøre det nesten alle trodde var umulig – å gjøre hotellet lønnsomt.

Da investoren viste frem regnskapstall for 2017 var driften på blodrøde 9,2 millioner kroner av en omsetning på totalt 53 millioner kroner.  Året etter var driftsresultatet bedret litt og det kom inn på minus 5,8 millioner kroner. 

«Målet er å gå med overskudd i 2020. Et viktig grep i den forbindelse er å utvide konferanseavdelingen, som vi søker om tillatelse til i disse dager. Totalt sett investerer vi nå et tosifret millionbeløp for å tilby kundene våre det beste produktet», uttalte daglig leder Kim A. Øverland i Kragerø Resort til Finansavisen i starten av fjor sommer.

I pluss på driften

Regnskapstallene for 2019 viser imidlertid at Tollefsens snuoperasjon i Kragerø har båret frukter. I fjor omsatte Kragerø Resort Drift for 62,4 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 187.000 kroner. 

Det er første gang hotellet leverer et plussresultat på driften. Resultat før skatt kom inn på minus 700.000 kroner.

– Den positive utviklingen i omsetning og driftsresultat skyldes i all hovedsak fantastisk innsats fra de ansatte på Kragerø Resort, sier Kim A. Øverland.

Kragerø Resort Drift

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter62,453,7
Driftsresultat0,2−5,8
Resultat før skatt−0,7−6,0

Omtrent halvparten av Kragerø Resorts omsetning kommer fra salg av varer, mens resten kommer fra overnatting.

– Hvilke tiltak har dere gjort for å bedre lønnsomheten?

– Vi har investert og pusset opp store deler av hotellet. Det gir stadig flere gjester og omsetningsvekst. Like viktige som et økende antall gjester, er enda mer fornøyde gjester. I hotelltesten som utføres av Finansavisens rosa konkurrent, endte vi i 2019 på 23 poeng, bare 3 poeng bak The Thief. Målet i 2020 er fortsatt å klatre oppover på listen, sier Øverland.

STOREIER: Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen i Fredensborg eier 90 prosent av aksjene i Kragerø Resort. Foto: Håkon Sæbø

Lasering av hytteprosjekt

I 2020 lanserer Kragerø Resort hytteprosjekt «Kammen» rett ved siden av hotellet med 35 hytter fra 2,9 millioner kroner og oppover.

– Hytteeierne kan benytte seg av alle hotellets fasiliteter og det vil bidra til å øke omsetningen vår gjennom bruk av bar, restauranter og Beach Club-en vår, sier Øverland.

Ifølge hotelldirektøren går Kragerø Resort inn i det nye året med en rekordhøy ordrereserve.

– Nå bygger vi blant annet en ny konferansesal, som er klar 1. mars med spektakulær utsikt over skjærgården. I tillegg jobber vi med oppussing av fellesområder, nytt treningsrom og utvikling av løypenettet for stisykling, sier han.

Fredensborg eier nå 90 prosent av aksjene, mens den tidligere sandvolleyballspilleren Jørre A. Kjemperud har en eierandel på nesten 6 prosent. Eiendomssjef Frode Ellefsen i Kragerø Resort eier resterende aksjer.