Sterk optimisme før viktig visningshelg

En renessanse for norgesferie gjør at meglere etterlyser flere hytteselgere. – Unormalt høy temperatur i markedet, konstaterer Kragerø-megler Ronny Jørstad.

FÅ SELGERE, FLERE KJØPERE: Den klassiske oppskriften for prisoppgang kommer til bruk på Sørlandet, ihvertfall nå i startfasen av hyttesesongen. Her fra Kragerø. Foto: Dreamstime
Fritidsbolig

Coronakrisen har satt en støkk i både boligmarkedet, kronekursen og nordmenns ferieplaner, men i sjøhyttemarkedet er det mer behagelig – både med tanke på sesongen og utsiktene for prisoppgang. 

Ved inngangen til langhelg og mai er stemningen betydelig bedre enn den var på samme tid i fjor, ifølge flere sørlandsmeglere Finansavisen har snakket med.

– Jeg vil si det har vært unormalt høy temperatur i markedet de siste fire ukene. Jeg mener det skyldes et lavt utbud, sier eiendomsmegler og daglig leder Ronny Jørstad hos Aktiv Eiendomsmegling i Kragerø.

– Jeg kan bare snakke for Kragerøs del, men mange ringte i midten av mars og sa at de ville droppe markedsføringen på grunn av omstendighetene.

I fjor solgte vi 11 fritidsboliger i mars og april. Så langt har vi solgt 16
Ronny Jørstad, Aktiv Eiendomsmegling i Kragerø

Langt foran fjoråret

Samtidig som utbudet dermed holdes nede, ser flere kjøpere ut til å være på banen nå som utenlandsferien trolig går i vasken og en rekordsterk euro gjør det mindre fristende å handle fritidsbolig i utlandet.

MERKER ØKT PÅGANG: Ronny Jørstad, Aktiv Eiendomsmegling i Kragerø. Foto: Aktiv Eiendomsmegling

– I fjor solgte vi 11 fritidsboliger i mars og april. Så langt har vi solgt 16, og merker en markant økning i etterspørselen, sier Jørstad.

Det meste er solgt i prisklassen mellom 2 og 5 millioner kroner, selv om Jørstad også kan lokke med en eiendom på hele 145 mål på Sauøya med fire bygg og flere brygger. Her er prisantydningen 18,5 millioner kroner.

– Er det mye som har overvintret i markedet?

– Ja, det er det. Det er heldigvis ikke mange som har overvintret i flere sesonger, men det er noen av dem også, og en del overliggere fra i fjor. Hverken da eller året før var noe pangmarked, sier han.

18,5 MILLIONER: Prisantydningen for denne fritidseiendommen på Sauøya utenfor Kragerø. Foto: Aktiv Eiendomsmegling

Budrunder

Og nettopp det var Jørstad ærlig nok til å fortelle også den gangen. «Selgerne er høye og mørke» sa han til Finansavisen sommeren 2018, og til Kapital i fjor røpet han at markedet hadde vært trått:

– Generelt sett så har volumene og snittprisene på fritidseiendommene gått litt ned i år sammenlignet med fjoråret, mens omsetningstiden er noe opp. Vi jobber derfor hardt med salgene, og de aller fleste omsetningene kommer som et resultat av forhandlinger mellom kjøper og selger, ikke etter en budrunde, sa han i november i fjor.

Nå har det snudd.

– I denne sesongen så langt har det vært ganske mange budrunder. Jeg har ikke tall på det, men det er flere enn det var i fjor.

Hadde 14 på listen

Hos Privatmegleren Sædberg & Lian i Kristiansand gjør meglerne seg klare til innrykk av hyttekjøpere.

– Startskuddet er gått, og vi opplever bra respons spesielt i det dyre segmentet, sier partner og eiendomsmegler Gustav Sædberg.

LETTERE Å SELGE DYRT: Gustav Sædberg, Privatmegleren Sædberg & Lian i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix

Da han nylig solgte en hytte med prisantydning på 10 millioner kroner i Lillesand, sto det 14 på listen som skulle varsles om bud. Ifølge Agderposten ble hytta på 78 kvadratmeter og 2,2 måls tomt solgt på under en uke – over takst.

– Den hadde ok komfort og bilvei helt frem. Det tror jeg er viktig for mange, selv om vi har fått flere henvendelser fra kjøpere som gjerne vil ut på øy, sier Sædberg til Finansavisen.

– Hvordan mange er solgt til nå i forhold til på samme tidspunkt i fjor?

– Vi pleier å legge ut mye denne helgen, og har bare solgt to eiendommer ved sjøen hittil i år, men det kommer flere. Vi er optimister. Det er færre selgere nå, og normalt selgers marked for de som velger å gå ut.

Sædberg ser to grunner som holder selgerne igjen:

– Den ene er selve coronauroen, og den andre er at mange likevel velger å beholde hytta denne sesongen fordi de ikke kan dra til Spania eller på ferien de ville.

Solgt før annonsering

Sørmegleren selger hver tredje bolig på Sørlandet, og er representert 16 steder langs kysten fra Farsund til Grenland. Adm. direktør Øyvind Aasen er inne på det samme som Sædberg, og melder i tillegg om sterk interesse for å leie hytter i sommer.

Er du oppe i over 10 millioner, er det vanskelig å prise. Da kan ting ta tid
Øyvind Aasen, Sørmegleren

– Det er et vindu nå på grunn av corona. Folk reiser mindre til utlandet og prioriterer hus og hjem. Jeg tror det kan bli mer populært å kjøpe hytte i Norge, sier Aasen.

– CORONAVINDU: Øyvind Aasen, Sørmegleren. Foto: Sørmegleren

Han forteller om en hytte i Søgne som ble solgt for 10 millioner kroner før de rakk å annonsere den.

– Om det er trend er for tidlig å si noe om, men det er jo artig når det skjer.

– Går salgene over eller under prisantydning?

– Hvis en sjøhytte er priset riktig, går det som oftest greit. Men det er det som er vanskelig. Har du boliger i et byggefelt, kan du lett prise dem. Med hytter er det så individuelt. Når noe prises både 1 og 2 millioner over, da ligger gjerne hyttene i flere år, sier Aasen.

Jo bedre hytte, jo vanskeligere øvelse.

– Er du oppe i over 10 millioner, er det vanskelig å prise. Da kan ting ta tid.

hyttemarkedet
sjøhytter
kragerø
sørlandet
aktiv eiendomsmegling
sørmegleren
privatmegleren
coronakrisen
gustav sædberg
øyvind aasen
ronny jørstad