Skal selge Italia-drøm for å få gratis feriehus

Martin Hagen og Trond Vegar Brattlie kjøpte en vin- og oliveneiendom i Toscana. Nå skal de utvikle hovedhuset. Gevinsten skal gi duoen gratis feriehus i Chianti Classico-distriktet.

SALGSSTART: Martin Hagen og Trond Vegar Brattlie starter nå salget av vertikale deler av hovedhuset på nær 1.000 kvadratmeter, og håper at et salgsproveny på 50 millioner også vil dekke kostnadene til deres to feriehus.  ILL: 3D ESTATE
Fritidsbolig

Martin Hagen ledet meglerhuset First Securities da Trond Vegar Brattlie gikk ut og bygget opp Norwegian Outlet sammen med kollega Ådne Søndrål. Nå er duoen kompanjonger innen boligbygging i Drøbak.

Deres mest spennende prosjekt er imidlertid vin- og olivengården de har kjøpt i Toscana. Planen er å gjøre om hovedhuset på nær 1.000 kvadratmeter grunnflate til syv «townhouses». Dertil kommer ytterligere tre-fire mindre boliger.

Vi la inn et bud, og fikk tilslaget. Det var ganske rimelig
Martin Hagen

Med en samlet salgssum på 50 millioner kroner er planen deres at gevinsten skal bli så stor at gründerne får hvert sitt feriehus gratis. Men med alt arbeidet som er nedlagt vil ikke Hagen være med på at det er gratis.

SELGER 10–11 ENHETER: Hovedhuset har syv vertikalt delte boliger av ulik størrelse. I tillegg settes det opp tre–fire mindre hus for salg. ILL.: 3D ESTATE

Salgsstart nå

Hagen og Brattlie er ikke mindre optimistiske enn at de valgte å ta ut gevinsten før de hadde bygget et eneste «townhouse». De to har nemlig bygget hvert sitt hus på 200 kvadratmeter –Hagen der gården tidligere hadde verksted, og Brattlie der det tidligere var et fjøs.

AKSJEMANN: Martin Hagen gikk fra meglerbransjen i First Securities og Argo Securities via boligbransjen til feriehus i Italia. Foto: Eivind Yggeseth

– Tanken som realiseres nå er at Trond Vegar og jeg bygger hvert vårt hus som er ferdig i august i år. I tillegg vil vi restaurere tak og fasade på hovedhuset slik at det fremstår som alt er på stell. «Townhousene» kan være ferdig i 2021 eller 2022, sier Martin Hagen.

Han har nettopp laget ferdig et prospekt, og skal legge ut boligene for salg straks, men coronakrisen har gjort at det ikke er hastverk.

NÅR VIL MAN REISE TIL ITALIA? Åsene i Toscana er kjent for vinranker, oliventrær og middelaldrende slott, men i år har coronaviruset tatt det meste av oppmerksomheten i Italia. ILL.: 3D ESTATE

Målet er skandinaviske kjøpere som er villige til å bla opp rundt 30.000 kroner kvadratmeteren for idyll i Toscana.

Kjøpte «ganske rimelig»

Stedet heter Borgo San Martino, og ligger mellom Siena og Firenze. Vingården er på 200 mål med skog, vinområde og oliventrær.

Gården ligger midt i den kjente vinregionen Chianti Classico – 25 kilometer fra Siena, og 60 kilometer fra Firenze.

Området er verdenskjent for de vakre åsene som strekker seg over landskaper fylt med vinranker, sypresser, oliventrær og middelaldrende slott. Eiendommen ligger usjenert til på en topp med god utsikt. I nærheten ligger også restauranter og hoteller.

– Vi hadde ingen ambisjoner om å kjøpe noe utenfor Norge noen gang, men samarbeidspartneren vår nevnte det for oss, og vi la inn et bud og fikk tilslaget. Det var ganske rimelig, sier Hagen.

SKANDINAVISK: Martin Hagen og Trond Vegar Brattlie retter seg mot skandinaviske kjøpere. ILL.: 3D ESTATE

Gratis feriehus

Coronakrisen har satt prosjektet på vent i tre–fire uker, men er nå igang igjen. Når Hagen får innvie feriestedet sitt, vet han imidlertid ikke.

– Vi vet ikke om det tar ett, to eller tre år, sier han.

Likevel har han solgt det første av «townhousene».

– Vi starter ikke ombyggingen av de andre husene før de er solgt, sier han.

Vi har vært litt uheldig med timingen, men nå har vi ikke tidspress
Martin Hagen

Mens kostprisen er beregnet til 2.200 euro pr. kvadratmeter, er salgsprisen på 2.800 euro.

– Hvis ingenting sprekker, og foreløpig har alt gått etter planen, og vi selger alt, så vil vi gå i null, sier Hagen.

Med null mener han at han selv og Brattlie får dekket inn alt de har lagt inn av investeringer - inkludert hvert sitt splitter nye hus på 200 kvadratmeter med hage.

KJØPESENTERGRÜNDER: Trond Vegar Brattlie er mest kjent for å bygge opp Norwegian Outlet sammen med Ådne Søndrål.

Kjører bil til Italia

Hagen har en hund som man ikke enkelt tar med i et fly. Derfor kjører han bil når han skal på hytta i Toscana. Andre vil kunne fly direkte til Pisa, og kjøre knappe to timer i bil. Alternativt kan man fly til Firenze via München eller Milano.

– Jeg falt for atmosfæren, og det å sykle i fantastiske omgivelser, sier Hagen.

– Du er kanskje interessert i vin?

– Jeg er god til å drikke vin. Men ganske interessert også.

Han innrømmer dog at tidspunktet for salgsstarten kunne vært bedre.

– Vi har vært litt uheldig med timingen, men nå har vi ikke tidspress, sier han.

Hjemme i Drøbak konsentrerer han seg om de 13 boligene han har under oppføring sammen med Brattlie og Ådne Søndrål.

Søndrål valgte å avstå fra Italia-prosjektet.

– Han er ikke med foreløpig. Ikke akkurat der ihvertfall, sier Hagen.