– Nå går hytter ekstremt mye over prisantydning

DNB Eiendom har i mai solgt 10 hytter til minst en halv million kroner over prisantydning.

1,8 MILLIONER OVER: Denne hytta i Bjørnebærveien 52 i Tvedestrand hadde en prisantydning på 2,75 millioner, etter en ellevill budrunde ble prisen 4,55 millioner, 65 prosent over prisantydning.  Foto: DNB Eiendom.
Fritidsbolig

UNORMALT HYTTEMARKED: Hyttesjef i DNB Eiendom, Tone C. Krange. Foto: Håkon Løtveit

– Nå er det unormale tilstander,  enkelte objekt går ekstremt høyt over prisantydning, sier hyttesjef i DNB Eiendom, Tone C. Krange.

Den seneste måneden har eiendomsmeglerkjeden virkelig fått merke at folk vil kjøpe hytte. 

I slutten av april ble en hytte i Tvedestrand på 51 kvadratmeter solgt til 4,55 millioner kroner. Det var over 100 interessenter og en ellevill budrunde, ifølge megler. 

Prisantydningen var på 2,75 millioner kroner og salgssummen ble dermed 65 prosent høyere enn denne. Eiendommen har brygge og utsikt over sjøen i indre Sørlandsleia.

– Vi ser generelt at mange objekter går mye over prisantydning. Vi ser også at de litt mindre attraktive objektene selges raskere enn før, sier Krange. 

– Priser dere riktig da? 

– Jeg tror ikke det er noe feil med prissettingen, men rett og slett økt etterspørsel. Det er såpass mange som ser mer til Norge enn før, og flere interessenter enn normalt som er villige til å by, sier Krange.  

Flere salg

Sammenlignet med mai ifjor har DNB Eiendom 46 prosents vekst i antall omsetninger, men tilbudet er lavt og står ikke i stil med etterspørselen.  

– Vi har solgt 118 hytter i mai, mot 81 ifjor. Ti hytter har gått mer enn 500.000 over prisantydning mot tre i mai ifjor. Interessen er stor nå som alle skal feriere i Norge. Det gjelder alle hytter, men spesielt de bynære og de ved sjøen, sier Krange. 

800.000 KRONER OVER: Denne hytta i Flyndreviksveien på Skjeberg har åtte mål tomt og egen strandlinje. Denne uken ble den solgt til 8,4 millioner. Foto: DNB Eiendom

Da Norge hadde de strengeste tiltakene i coronakrisen med hytteforbud og reiserestriksjoner var det vanskelig å gjennomføre hyttevisninger og salg, dermed er det en forsinkelse i markedet. 

– Vanligvis har en hytte mellom 80-100 dager liggetid,  i mai har liggetiden så langt vært på 146 dager på grunn av coronakrisen, men tendensen nå som samfunnet åpnes er at hyttene går kjappere enn før, og flere legges ut, sier Krange. 

2016 i hyttemarkedet 

Også Privatmegleren merker økt pågang på hyttene de selger, men ikke så store avvik fra prisantydning. 

2016-LIKHETER: Adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren. Foto: Iván Kverme

–  Hyttemarkedet nå kan på mange måter sammenlignes med det som skjedde i 2016 for boligmarkedet. Det er for få hytter til salgs og mange har økt kjøpekraft på grunn av rekordlav rente, sier adm. direktør Grethe Meier. 

I 2016 steg boligprisene med 12,8 prosent på landsbasis. 

Fra januar til utgangen av april steg hytteprisene ved sjøen med 9,2 prosent og prisene på fjellet med hele 13,3 prosent, ifølge Prognosesenteret. Meier tror hytter generelt kan få en prisvekst på 5 prosent gjennom sommeren. 

– Flere er usikre på om de vil selge nå og heller vente til prisene blir enda høyere, fortsetter  Meier. 

Prognosesenteret tror prisveksten på hytter kan bli 10 prosent i 2020 som helhet.  

– Vil ha hytten selv 

I hyttekommunen Kragerø ligger det rundt 20 fritidsboliger ute til salgs på Finn.no. Megler Kent Andersen i Privatmegleren mener det lille utbudet skyldes at folk heller vil ha hytten sin selv, én sesong til.

– Jeg tror mange vil ha med seg denne sommeren, mange har ikke noe valg, på grunn av corona. Det kan jo også bli tidenes sommer her i Kragerø, sier Andersen.

– DNB Eiendom selger flere hytter mye over prisantydning, hvordan går salgene hos dere?

– Vi har ikke store avvik fra prisantydning, men det handler jo også om å prise riktig. Går en hytte mye over, så er jo det indikasjon på lokkepris. Vi ser også at hyttekjøperne gjennomskuer det motsatte, for høyt prisede hytter. Så det er ikke et marked man kan prøve å tyne, sier Andersen.

privatmegleren
dnb eiendom
hyttemarkedet
Nyheter
Fritidsbolig