– Formidabelt trykk for fjellhytter

Geilo-megler Jannike Seljevoll Herleiksplass kan rapportere om 20 hyttesalg i mai. – Det er formidabelt at det er så høyt trykk i et marked som skal være pakket ned.

Publisert 1. juni 2020 kl. 20.53
Oppdatert 3. juni 2020 klokken 07.34
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 788 ord
GODE TIDER: Geilo-megler Jannike Seljevoll Herleiksplass har klokket inn 20 hyttesalg på Geilo i mai. Normalt er det nesten null. Foto: Gard Setsaas

Jannike Seljevoll Herleiksplass har akkurat solgt sin åttende Geilo-hytte i mai. Det samme har en annen på Privatmeglerens kontor på Geilo. Ytterligere én megler har solgt fire hytter. Normalt selges de knapt hytter på Geilo i mai – med mindre man får litt etterdønninger av en sen påske.

– Det er helt formidabelt. Mai er en måned da folk har vendt nesen mot sjøen, og vanligvis er det veldig stille her oppe. Normalt begynner sesongen i august, men nå virker det som sesongen har startet allerede, sier Seljevoll Herleiksplass.

Kutter sommerferien

Hun får støtte av Hafjell- og Kvitfjell-megler Stig Henning Svartor.

– Jeg hadde tenkt å forberede meg på sommerferie. Men det kan jeg glemme nå. Normalt pleier det å bli stille i mai, men i år har vi lagt ut en del nye hytter, og vi vil legge ut flere fremover. Det er stor interesse for mange hytter mellom 1,8 og 4 millioner, sier Svartor.

– Det var veldig rolig rundt påsketider, men det har tatt seg opp nå. Vi ser også en del utenlandske kjøpere. De har stått for 25 prosent av kjøpene, og kjøper usett. Det er mest dansker og svensker, men også mye tyskere, nederlendere og sveitsere.

JOBBER LIKEVEL: Eiendomsmegler Stig Svartor har allerede planlagt å kutte i sommerferien på grunn av stor pågang i fjellhyttemarkedet. Foto: Lars Erik Skrefsrud

Han tror tilbudet av hytter har skjøvet seg fra påske til nå, mens etterspørselen er sterkt økende. Han rapporterer også om mye off market-visninger i prisklassen 15–16 millioner.

– Det blir ikke så lang sommerferie som planlagt, men ingenting er bedre enn å få gode salg i fjellet om sommeren. Det er ihvertfall sterke indikasjoner på det, sier Svartor.

Halve sommeren på Trysil

Også Trysil-megler Petter Birkrem rapporterer om ekstraordinære tilstander i fjellhyttemarkedet.

– Det er vesentlig mer pågang i år enn i tidligere år. Det har sammenheng med at folk har skjønt at de skal være i Norge i år, og hvis de uansett skal kjøpe hytte er det ekstra lurt å gjøre det nå, sier Petter Birkrem.

SMIR MENS JERNET ER VARMT: Trysil-megler Petter Birkrem venter normalt med å markedsføre fjellhytter til høsten, men nå legger han dem ut så fort han får dem inn. Foto: Eivind Yggeseth

– Normalt tar jeg på denne tiden inn hyttesalg med plan om å legge ut til høsten, men nå legger jeg ut alt med en gang fordi etterspørselen er mye bedre nå enn tidligere. Jeg har god tro på sommeren, og har satt av mye tid til Trysil i sommer. Normalt pleier jeg ikke være der, men i år blir det ihvertfall halve juli på Trysil, sier Birkrem.

Korte overtagelser

Tilbake på Geilo er ikke skisesongen helt over ennå.

– Det ble preparert skiløyper frem til 17. mai, og det er fortsatt gode skiforhold og enorme mengder snø. Forrige helg var det yrende liv av folk som hadde vinterhelg, sier hun.

Mange nordmenn har vendt nesen mot sjø og båt, og sjøhyttemeglere rapporterer om ellevill interesse. Likevel er det altså høy aktivitet også på fjellet.

– Det handler om at det nå er ferie i Norge som gjelder. Derfor selger vi mye med korte overtagelser. Vi har flere tilfeller av salg på en mandag med overtagelse påfølgende helg, sier hun.

– Folk vil gjerne bytte stue. De vil ha et hus til når de har sittet hjemme i sine egne boliger. De ønsker å komme seg bort, sier Jannike Seljevoll Herleiksplass.

– Mye raskere enn vi trodde

– Vi visste at fjellhyttemarkedet skulle komme da vi hørte hvordan det gikk i sjøhyttemarkedet. Men det har kommet mye raskere enn vi trodde. Nå går markedene parallelt, sier hun.

– Tror du ikke dette er oppdemmet etterspørsel fra et avlyst påskesalg?

– Jeg tror dette fortsetter gjennom sommeren. Det er ingen indikasjon på at det skal bli lavere. Vi har mye bookede visninger – også lenger frem i tid, så dette tror jeg vil fortsette.

– Det har med Norge-ferie å gjøre sammen med lav rente. Da er det gode tider for å investere i egen fritidsbolig. På sjøen er det hyggelig to-tre måneder. Men på fjellet har du 10-11 hyggelige måneder gjennom flere årstider, sier hun med dårlig skjult agenda.

Tror på prishopp

Prismessig har hun dog ikke merket effekten slik sjøhyttemeglerne har merket.

– Jeg tror vi vil se en oppgang, men hittil har det vært for kort tid til at man kan se noen. Men jeg ser ihvertfall ingen nedgang i prisene, og hvis dette fortsetter vil vi se prisoppgang i fjellheimen også, sier hun.

Prisnivået på hyttesalgene er ikke helt i det øverste sjiktet. Hyttesalgene i mai handler om hytter fra én million kroner og oppover til rundt syv millioner.

– Vi har nå etterhvert også fått bra aktivitet på eiendommer fra åtte millioner kroner og oppover, sier Seljevoll Herleiksplass.