<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prognosesenteret tror sjøhytter skal opp 15 prosent i år

– Det er hyggelig å være hytteselger nå, kanskje ikke fullt så hyggelig å være kjøper, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

    Publisert 16. juni 2020 kl. 20.47
    Oppdatert 18. juni 2020 klokken 13.54
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 726 ord
    OMSETNINGSREKORD: Frem til 15. juni i år er det solgt 42 hytter i Kragerø mot 14 samme tid ifjor. Den gamle årsrekorden er 110 fritidsboliger.  Foto: Dreamstime

    Presset på sjøhyttene til salgs i Norge vil ingen ende ta. Siden januar har gjennomsnittsprisen økt med 13,4 prosent, viser tall Prognosesenteret har hentet ut. 

    Sjøhytter regnes som alt fra en sørlandsperle ved kysten til en innlandshytte ved et større tjern, og du må nå ut med over 2 millioner kroner i snitt for en hytte i denne kategorien. Gjennomsnittsprisen har økt fra 1,85 millioner til rett under 2,1 millioner kroner så langt i år, sammenlignet med samme periode ifjor.

    For noen uker siden sa partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye til Finansavisen at han trodde på en vekst for sjøhytter i 2020 på 10 prosent, nå plusser han på mer. 

    – Jeg tror det er mye mer sannsynlig at vi nå kan se 15 prosents vekst på sjøhyttemarkedet. Det går mot rekordenes år og folk er villige til å betale det det koster, sier Øye. 

    Prognosesenterets tall er oppdatert mandag 15.juni og er hentet ut fra grunnboken.

    KRAFTIG PRISVEKST: Bjørn-Erik Øye, Partner i Prognosesenteret. Foto: Håkon Sæbø

    – Dette fortsetter bare oppover og i samme skala. Det er hyggelig å være hytteselger nå, kanskje ikke fullt så hyggelig å være kjøper, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

    Antallet omsatte sjøhytter vokser også kraftig, med en vekst på 16,3 prosent så langt år.

    Første gang over 30.000

    Alle hytter i hele Norge, uavhengig av hvor de ligger, har hatt en gjennomsnittlig prisvekst på 8,4 prosent og antall omsetninger har vokst med 8,1 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode ifjor. Kvadratmeterprisen er nå rekordhøy. 

    – Det er første gang jeg ha sett at kvadratmeterprisen for alle hytter har bikket 30.000. Der er heftig, sier Øye. 

    Kvadratmeterprisen er nå 30.835 og det er 5,6 prosent høyere enn på samme tid ifjor. 

    Mens innenlandshytter og hytter ved alpinanlegg har en vekst på henholdsvis 5,1 og 5,7 prosent, er det altså sjøhytter som sprenger skalaen. Men selv om gjennomsnittsprisen har økt med over 13 prosent, så har ikke kvadratmeterprisen økt med mer enn 3,2 prosent i snitt. Fra 27.561 til 28.437.

     Dette skyldes at det er mange ikke fullt så attraktive sjøhytter med dårlige fasiliteter og usikkert datagrunnlag. 

    – Du kan få deg en billig sjøhytte, men de billige ligger ikke der folk flest vil ha dem. Halvparten av hyttene har heller ikke oppgitt kvadratmeter, dermed mener jeg det er riktigere å se på gjennomsnittspris, sier Øye.  

    Tollefsen-hytte drar opp 

    Hyttekommunen Kragerø har blant de høyeste veksttallene i prosent, i alle fall på papiret. 

    – I Kragerø er gjennomsnittsprisen opp 32 prosent og kvadratmeterprisen opp 38 prosent, men her er det enkeltsalg som drar veldig opp, sier Øye. 

    Øye viser til kjøpet Furuholmen-arving Anette Furuholmen Warberg gjorde i mars, da hun kjøpte funkishytta til Nick Tollefsen i Kragerø, til den nette sum av 27,5 millioner kroner. 

    DRAR OPP: Nick Tollefsens hytte på Totenholmen i Kragerø ble solgt til Anette Furuholmen Warberg for 27,5 millioner i mars. Foto: PULS Arkitekter

    Et annet salg som har dratt opp prisene i år er salget av hytta til XXL-gründer Tore Tidemandsen på Onsøy utenfor Fredrikstad. 37,5 millioner kroner gjør det til den dyreste fritidsboligen solgt i 2020 og blant de aller dyreste sjøhyttesalgene noen gang. 

    Ligger an til rekord 

    I Kragerø ligger antall salg ut til å slå gamle rekorder. 

     –  Frem til 15. juni i år er det allerede solgt 42 hytter i Kragerø, mot 14 på samme tid fjor. Det går mot det høyeste antallet omsetninger av fritidsboliger i Kragerø noensinne. Rekorden er fra 2015 med 110 salg, sier Øye. 

    En annen populær hyttekommune er Færder. Her er det solgt 19 fritidsboliger, samme antall som ifjor. Gjennomsnittlig prisvekst har vært 11,4 prosent.

    Du kan få deg en billig sjøhytte, men de billige ligger ikke der folk flest vil ha dem.
    Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

    Sitter på hyttene 

    Selv om antallet omsetninger øker, så er det mange som også tviholder på hyttene sine, og i det minste ønsker å ha fritidsboligen ut denne sesongen. Begrensede muligheter til å reise utenlands, kombinert med hytteforbudet, har gjort tilbudet mindre. 

    – I Hvaler kommune har 40 prosent færre hytter blitt solgt så langt i år. Dette er et sted med lange familietradisjoner og hvor folk biter seg fast mer. Hytteforbudet rammet også kraftig her, forteller Øye. 

    Det har blitt solgt 44 hytter i øyriket mot 77 samme periode ifjor. Grunnet lavt salg og dyre enkeltobjekter så er ikke prosentveksten sammenlignbar, men for kuriositetens skyld så har Hvaler hatt en økt gjennomsnittspris på 74 prosent frem til nå, sammenlignet med ifjor.