<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

70 prosent flere vil kjøpe hytte i Norge

Over 170.000 husholdninger har nå planer om å kjøpe hytte. Aldri før har etterspørselen vært så stor.  

Publisert 10. sep. 2020 kl. 19.51
Oppdatert 18. mars 2021 klokken 09.25
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 793 ord
MANGE OM HYTTA: Sjøhytter som dette er veldig populære om dagen. Denne ble kjøpt i Kragerø av Tv-kjendisen Jon Almaas til 13,2 millioner koner i juli.  Foto: Privatmegleren

To ganger i året utfører Prognosesenteret en spørreundersøkelse om husholdningenes planer for hyttekjøp.

I februar svarte 100.000 husholdninger at de planla å kjøpe hytte i Norge i løpet av tre år. I den ferske utgaven svarer hele 173.000 det samme.

– MER PRISPRESS: Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Foto: Håkon Sæbø

– Dette viser at den eksplosive prisveksten kan fortsette. Kombinert med at rekordmange planlegger å kjøpe hytte så er det et lavere tilbud og færre igangsettinger i 2020, sier partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye.

Det er nærmere 2,5 millioner husholdninger i Norge. I februar var det 3,8 prosent av disse som svarte at de planla hyttekjøp, nå er andelen steget til 7 prosent.

Sterk omsetningsvekst

Prognosesenteret har hentet tall fra grunnboka som viser det frem til utgangen av august i år har vært 19,5 prosent flere salg av fritidsboliger enn samme periode i fjor.

– I løpet av de første åtte månedene i år har det vært 8.361 tinglysninger og det er det høyeste tallet noensinne. Etterspørselen er på sitt største noen gang, sier Øye.

Så langt i år har gjennomsnittsprisen på hytter økt med 6,5 prosent for alle hytter og 10,1 prosent for sjøhytter. For sjøhytter alene er det omsatt 23,8 prosent flere enn i samme periode i fjor, ifølge tinglysningstallene.

– Det er en «happy-go-lucky» stemning så til de grader i dette markedet nå, fra å være veldig rolig i mars og april, sier Øye.

En hytte koster nå i gjennomsnitt 2,3 millioner kroner. 

Prispress

Ifølge Prognosesenteret er det liten grunn til å tro at det brennhete hyttemarkedet er noe 2020-fenomen. Aldri før har så mange svart at de planlegger å kjøpe hytte de neste årene, og renten vil etter alle solemerker være rekordlav også i 2021.

– I tillegg til dette ser igangsettingen ut til å falle med 26 prosent sammenlignet med ifjor. I 2019 ble det igangsatt 621.000 kvadratmeter fritidseiendom, i 2020 forventer vi 460.000 kvadratmeter, sier Øye.

Ved siden av at produksjon av hytter er fallende så er det mange som planlegger å kjøpe hytte i utlandet som kan vende kjøpsplanene hjemover.

– 75.000 husholdninger svarer at de planlegger å kjøpe hytte i utlandet i løpet av tre år, om disse på grunn av coronakrisen heller vil kjøpe i Norge er oftest sjøhytte alternativet. Og hvis mange i denne kategorien hiver seg inn i det norske markedet, så bidrar det til enda mer prispress.

Like mange svarte i vinter at de planla hyttekjøp i utlandet som nå i høst. At tallet er konstant kan bety at få har endret planer eller at det har kommet nye utenlandskjøpere til mens andre har gått over til norgeskjøp. 

– Det som også er dårlig nytt for tilbudssiden er at det nå bare er 3 prosent som som svarer at de vil selge hytta si, mot 5 prosent da vi spurte i februar, sier Øye.

Det er ikke nok tilbud noen steder, det er altfor dårlig tilbud. Vi skulle hatt mye mer
Eiendomsmegler Tore Solberg i EiendomsMegler 1

1 av 4 vil leie ut

Som Finansavisen tidligere har omtalt så blir hyttekjøpernes inntekt, i takt med hytteprisene, høyere og høyere. Én av tre hyttekjøpere har en inntekt på 1 million kroner eller mer, ifølge ligningstall.

– Mange ønsker nok å finansiere hyttekjøpet med utleie. Ifølge ligningstallene er det rundt 2 prosent som leier ut fritidseiendommen sin, men vi har stilt spørsmål om hvor mange som ønsker å leie ut og da svarer hele 23 prosent at de er veldig positive til dette, sier Øye. 

Lavt tilbud 

Ett av stedene med størst etterspørsel og ditto prisvekst er i Færder kommune, som blant annet inneholder gamle Tjøme og Nøtterøy kommune. Tallene fra Prognosenteret viser at en hytte i Færder kommune nå koster 6,5 millioner i snitt, en prisvekst på 11,7 prosent sammenlignet med første åtte måneder ifjor. Gjennomsnittet er naturlig nok dratt opp av luksushyttene i området. 

LAVT TILBUD: Tore Solberg i  EiendomsMegler1 Foto: Pressefoto

 – Det er ikke nok tilbud noen steder, det er altfor dårlig tilbud. Vi skulle hatt mye mer, sier eiendomsmegler Tore Solberg i EiendomsMegler 1.

I 40 år har Solberg jobbet som eiendomsmegler i blant annet Sandefjord, Færder og Larvik.  Gjennomsnittsprisen på hyttene han selger er 11 millioner kroner.   

Det er en «happy-go-lucky» stemning så til de grader i dette markedet nå, fra å være veldig rolig i mars og april.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

 – Det var ikke noe særlig prisvekst før corona, og veldig stille frem til mai, men etter nasjonaldagen har det vært veldig stor prisvekst på kort tid. Situasjonen er helt unik da folk ikke kommer seg utenlands, sier Solberg. 

– Er det andre kjøpegrupper enn tidligere?

– Vi ser at det er yngre kjøpere enn før, og at de vil oppfylle hyttedrømmen tidlig, enten med verdier de har skapt selv eller ved hjelp av arv, sier Solberg.