<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fulle lagre bekymrer butikkene

Mange butikker sitter med fulle lagre, og nye varer er snart på vei inn. – De frykter nå at det som skulle finansiere innkjøpene av neste sesong forsvinner, sier adm. direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening.

Publisert 7. apr. 2020 kl. 21.24
Oppdatert 11. apr. 2020 klokken 11.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 329 ord
TOMME GATER: For mange butikker og serveringsteder er omsetningen ikke bare kraftig redusert, men også borte.  Foto: NTB Scanpix

I forrige uke gjennomførte Oslo Handelsstands Forening (OHF) en undersøkelse blant medlemmene sine om hvordan de påvirkes av coronakrisen. Og selv om faste utgifter og lønninger er det som tynger mest, er også fulle varelagre og bestilte varer en stor bekymring.

– Butikker sitter med lagrene fulle av vårvarer, og de frykter nå at det som skulle finansiere innkjøpene av neste sesong forsvinner. Det er mye kapital bundet opp i varelagrene, sier adm. direktør Bjørn Næss i OHF.

Han påpeker at mange butikker allerede har inngått avtaler om kjøp av vinter- og julevarer, og vil få utfordringer med å betale disse varene.

Må helle ut øl

Fulle varelagre gjelder imidlertid ikke bare for butikker. Også restauranter og kafeer sliter med samme problematikk.

– Serveringsnæringen er bekymret for at øltankene må helles ut, og at matvarer må kastes, sier Næss.

Ifølge undersøkelsen er 39 prosent bekymret for innkjøp av varer, mens 35 prosent er bekymret for kapital bundet opp i varelagrene. For både butikker og serveringssteder som baserer seg på sesonger er situasjonen kritisk, ettersom omsetningen ikke bare er fallende men i mange tilfeller også helt borte.

Har senket skuldrene

Hele 67 prosent oppgir dog at det er lønninger som bekymrer dem mest. Nettopp dekning av permitteringskostnader var noe av det første regjeringen tok tak i, da det ble bestemt at staten tar over regningen fra arbeidsgiverne etter to dagers permittering mot femten dager tidligere.

Likevel er det mange butikker og serveringssteder som ikke har permittert sine ansatte ennå. Dette gjelder særlig mange mindre virksomheter.

Også betaling av husleie trekkes frem som et problem, det samme med faste driftskostnader. Rundt to tredeler av medlemmene som svarte på undersøkelsen har gått i dialog med huseier for å finne en løsning på leiebetaling, men bare 15 prosent av disse som er blitt enige om en avtale.

OHF håper den nye kontantstøtten skal hjelpe med de faste kostnadene.

- Kostnadene dekkes ikke 100 prosent , men handelsstanden har nok senket skuldrene litt, mener Næss.