<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke betalt skatt i Norge siden 2005

Levi Strauss Norway kan vise til i hvert fall 11 år på rad med overskudd, uten å ha betalt én krone i skatt. I fjor tjente selskapet 4,2 millioner kroner. 

Publisert 26. juli 2021
Oppdatert 28. juli 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 400 ord
GUNSTIG POSISJON: Levi Strauss Norway har et fremførbart underskudd på 9 millioner kroner. Foto: NTB

Jeansikonet Levi's Strauss tjente mindre i 2020 enn året før. Årsresultatet for selskapets norske virksomhet falt med 27 prosent, men ble fortsatt positive 4,2 millioner kroner.

Inntektene falt bare med 5 prosent til 16,5 millioner kroner. Fra årsregnskapet fremgår det at reduksjonen på bunnlinjen skyldes lavere finansinntekter, i tillegg til et svakere driftsresultat.

«Lokale restriksjoner og nedstengninger av noen butikker ga inntektsfall», skriver selskapet i årsregnskapet.

Flere handlet på nett gjennom pandemien. 

«Netthandelen økte med 50 prosent, men er fremdeles en mindre del av den totale virksomheten. Markedet betjenes av Zalando, som er vår europeiske partner for netthandel».

Levi Strauss Norway

(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 16,5 17,4
Driftsresultat 3,9 12,8
Resultat før skatt 4,2 5,7
Resultat etter skatt 4,2 5,7

Fremført underskudd

2005 var siste året Levi Strauss Norway betalte skatt til Norge, selv om selskapet kan vise til i hvert fall 11 år på rad med overskudd, medregnet 2020. Tre år er det ikke blitt rapportert regnskapstall for Norge.

Årene før tapte selskapet imidlertid betydelige summer, såpass mye, at det har gitt grunnlag for null skatt siden den gang. Underskudd gir selskap en skatteposisjon som kan utnyttes mot inntekter i senere år.

Etter 2020 har selskapet fortsatt over 9 millioner i fremførbart underskudd.

Daglig leder eller styreleder holder ikke til i Norge. Lucia Marcuzzo står oppført som daglig leder, men har ansvar for Levi i Nord-Europa. Finansavisen har ikke lyktes i å komme kontakt med ledelsen.

Levi's Strauss er notert på New York Stock Exchange, og har en markedsverdi på 10,7 milliarder dollar.

Økte utbytte

Tidligere i juli, steg aksjekursen til konsernet etter at de la frem tallene for andre kvartal i 2021, men har siden falt noe tilbake. Omsetningen økte 156 prosent i første halvår til 41,28 milliarder dollar, sammenlignet med samme periode året før. Sterk vekst i USA og Kina regnes som hovedårsaken.  

Kontantstrøm fra drift økte med 500 prosent i samme periode. Levi har nå mer enn 1,2 milliarder dollar i kontanter. Konsernet økte også utbytte til 0,08 dollar pr. aksje.

Analytikere er positive til aksjen fremover, og forventer økt resultat pr. aksje gjennom andre halvår og 2022.

«Omsetningen i majoriteten av markedene kom fortere tilbake enn vi forventet», uttalte finansdirektør Harmit Singh under kvartalspresentasjonen, i begynnelsen av måneden. 

Levi rapporterte samtidig en rekordhøy bruttomargin på 58,8 prosent. 

– Majoriteten av faktorene som har drevet marginsekspansjonen er strukturelle og bærekraftige, sa Singh.