<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kina driver urettferdig handelspraksis

Onsdag kommer amerikanske representanter med anklager mot kinesisk handel.

Publisert 20. okt. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
INTERNASJONAL HANDEL: USA anklager Kina for å drive uetisk handelspraksis. Foto: Dreamstime

På en WTO-konferanse onsdag sa den amerikanske diplomaten David Bisbee i WTO at Kinas handelspolitikk legger opp til urettferdige fordeler for landet når det kommer til salg av varer og tjenester, og at Washington vil ta i bruk alle midler for å gjennomføre reformer.

Med urettferdige fordeler sikter Bisbee spesielt til positiv forskjellsbehandling for statlige selskaper, datarestriksjoner og utilstrekkelig håndhevelse av immaterielle lover, skriver Reuters.

Besbee mener videre at at flere rapporter bekrefter at Kina bruker tvungen arbeidskraft i flere sektorer. På den andre siden er dette en påstand som kinesiske myndigheter avslår.

Kina er uenig

Handelsminister i Kina Wang Wentao uttalte på sin side at Kinas handelspolitikk jobber mot å i større grad åpne økonomien og gjennomføre økonomiske reformer, og sa de ikke har som intensjon å skape urettferdige fordeler for landets handelsbedrifter. 

Samtidig er det ikke bare USA som har reagert på Kinas praksis. Australia krevde at Kina gir mer informasjon om spesialbehandling av enkelte selskaper, mens Japan uttrykte bekymring over landets transparens. 

– Selv da Kina endret på spesifikke praktiser som vi hadde satt spørsmålstegn ved, gjorde de ikke noe med den underliggende politikken, avslutter Besbee.