Tyske Leica-kameraer får 25 prosent toll i USA

USA har vært et av Leicas aller viktigste markeder. Nå får den tyske kameraprodusenten 25 prosent toll.

Cheese: Men oste-tollen rammer også toppsjef Andreas Kaufmann og Leica. Foto: NTB Scanpix
Handel

Den seneste amerikanske utvidelsen av tollsatser rammer ikke bare europeisk vin, ost,  brennevin og fly. Også kameraer vil fra 18. oktober bli omfattet av toll på 25 prosent.

I praksis rammer dette først og fremst tyske Leica, men kanskje også «svenske» Hasselblad.

Satser tungt på USA

Den tyske produsenten har i mange tiår vært leverandør av entusiastutstyr i den øverste prisklassen, og har blant annet åtte egne butikker rundt om i USA.

I Norge koster de klassiske Leica M-modellene fra rundt 50.000 kroner for kamerahuset alene, og objektivene koster fra drøyt 15.000 til godt over 100.000 kroner.

I regnskapsåret 2017/2018 hadde konsernet omsetningsøkning for femte år på rad og solgte totalt for 417 millioner euro. Det var særlig salget i de egne Leica Stores som trakk opp.

Det privateide konsernet oppga ikke resultatet, utover at driftsresultatet hadde økt med 17 prosent.

Huawei-problemer

Leica har potensielt også flere problemer knyttet til president Donald Trumps handelskrig. De seneste årene har produsenten levert kameradelene til kinesiske Huaweis mobiltelefoner, og Huawei er blant de kinesiske produsentene som opplever direkte handelsrestriksjoner fra USA.

Svensk eller asiatisk?

Den andre profilerte europeiske kameraprodusenten er Hasselblad, som har sitt opphav i Gøteborg, Sverige. Hasselblad ble for noen år siden kjøpt av asiatiske eiere, og har blant annet droneprodusenten DJI som tung eier.

Det er foreløpig ikke kjent om Hasselblad rammes i kraft av å være en europeisk produsent, eller om kameraene og selskapet av USA vurderes som asiatisk.

toll
handelskrig
tyskland
usa
sverige
leica
hasselblad
startsidenpromo
Nyheter
Handel