Flying Tiger er lei av å fly lavt

TGR Norge har vært gjennom tre år med tap, samt butikknedleggelser og eierskifte i år. Nå har kjeden fått ny sjef i Norge, og det skal investeres i butikkene.

INVESTERER I BUTIKKENE: – Vi ansetter ikke en ny sjef i Norge for å legge ned. Vi skal akselerere i Norge, sier Martin Sörenshag, som leder Flying Tiger Copenhagens nordiske virksomhet. Her sammen med Sabina Lajiq, den nye sjefen for TGR Norge. Foto: Iván Kverme
Handel

– Vi ansetter ikke en ny sjef i Norge for å legge ned. Vi skal akselerere i Norge. Vi skal satse; investere i butikkene og medarbeiderne, sier Martin Sörenshag, som leder Flying Tiger Copenhagens nordiske virksomhet.

Han kikker bort på Sabina Lajiq. Hun startet i jobben som sjef for Flying Tiger-kjeden i Norge i september, og for seks uker siden flyttet hun fra Sverige til Norge. Hun får litt å gripe fatt i.

Flying Tiger Copenhagen – eller TGR – etablerte sin første butikk i Norge i november 2012. Satsingen på såkalt bredt vareutvalg til lave priser ble raskt en suksess. Omsetningen skjøt i været, driften var lønnsom, og i september 2016 konkluderte Virke i sin handelsrapport med at TGR var landets raskest voksende kjede.

Men så sa det stopp. I 2016 og 2017 tapte TGR Norge til sammen 16 millioner kroner, og i fjor ble det et tap på hele 38 millioner.

– Hva var det egentlig som skjedde?

– Det er en kombinasjon av flere ting. Den største utfordringen er nok den tøffe situasjonen innen retail. Vi opplever dessuten økt konkurranse både fra e-handel og fra aktører som Normal, Nille og Søstrene Grene. I tillegg vokste vi raskt, og hang ikke helt med i svingene. Det er viktig å fornye seg, og vi investerte ikke nok i butikkene, sier Sörenshag.

Vi vokste raskt, og hang ikke helt med i svingene
Martin Sörenshag, Flying Tiger Copenhagen

Stenger fem butikker i 2019

Normal-kjeden, som i likhet med TGR er en dansk lavpriskjede, åpnet sin første norske butikk i juni 2017. Etter voldsom ekspansjon teller kjeden i dag 84 butikker her til lands. Normal Norge omsatte for 295 millioner kroner og nådde et driftsresultat på 7,5 millioner i sitt første hele regnskapsår.

TGR har på sin side stengt tre norske butikker hittil i år, og kjeden teller nå 43 butikker her til lands. Ifølge Sörenshag skal ytterligere to ulønnsomme butikker, i Kristiansand og på Mortensrud, legges ned.

– I juni kjøpte vi ut vår islandske joint venture-partner Finnur Magnússon, slik at morselskapet Zebra nå eier TGR Norge 100 prosent. Etter dette har vi åpnet et stort nordisk kontor i København og sentralisert driften. Nå kan vi satse på en mer rendyrket og strømlinjeformet kjededrift i Norden, sier TRGs nordiske sjef.

– Dette gjør også at vi har mer kontroll på butikkenes beliggenhet. Mens andre kjeder legger ned butikker, skal vi satse. Vi har ikke investert nok i butikkene de seneste årene, men det skal vi gjøre nå. Vi skal vokse lønnsomt, fortsetter han.

– Flying Tiger investerer i sine butikker. Det er det ikke mange innen retail som gjør i dag, supplerer Lajiq, som kommer fra en stilling som salgssjef i den svenske motekjeden MQ.

Flying Tiger Copenhagen

  • Lavpriskjede med bredt vareutvalg.
  • Startet som et 10-kronersmarked av Lennart Lajboschitz.
  • Den første butikken åpnet på Islands Brygge i København i 1995.
  • Åpnet første norske butikk på Arkaden i Oslo i 2012.
  • Har i dag 43 butikker i Norge.
  • TGR Norge var tidligere eiet 50/50 av Zebra og islandske FM Framtak (Finnur Magnússon). I juni i år overtok Zebra samtlige aksjer.
  • I 2012 kjøpte PE-fondet EQT 70 prosent av aksjene i Flying Tiger Copenhagen. Resten eies av Lennart Lajboschitz.
  • I 2018 omsatte TGR Norge for 246,7 millioner kroner, og årsresultatet viste minus 37,9 millioner.
  • Kontrollerer 975 butikker i 30 land. Konsernet endte fjoråret med et tap på 541 millioner danske kroner.

Tøft også i 2019

TGR Norge åpner ingen nye butikker i 2019.

– Vi har kjøpt ut Finnur, ansatt ny norgessjef og sentralisert den nordiske virksomheten i år. Det får holde, sier Sörenshag.

– Hvilke forventninger har du til omsetning og resultat i 2019?

– Sabina startet i september. Hun klarer ikke å skape underverker på tre måneder. 2019 blir også et tøft år, men det vi nå gjør vil bære frukter i fremtiden. 2020 blir et bedre år enn 2018, sier Sörenshag.

– Vi ser et bra underliggende potensial i Norge. Nordmenn har god kjøpekraft, og design til lavpris er noe som lokker, fortsetter han.

Det er ikke kun TGR Norge som sliter. Det danske morselskapet endte fjoråret med et tap på 541 millioner danske kroner.

Flying Tiger Copenhagen ble startet av Lennart Lajboschitz, som åpnet den første butikken i 1995 – i København. I dag kontrollerer konsernet 975 butikker i 30 land. I 2012 kjøpte PE-fondet EQT 70 prosent av aksjene. Lajboschitz eier fortsatt de resterende 30 prosentene.

LITT AV HVERT: Flying Tiger er en lavpriskjede med bredt vareutvalg. Foto: Eivind Yggeseth