ABG Sundal Collier varsler resultatkollaps

XXL-aksjen stuper 16 prosent på børs etter resultatvarsel. Meglerhuset ABG Sundal Collier vurderer å kutte inntjeningsestimatene for 2020 med 30 prosent.

JULESVIKT: Konstituert konsernsjef Tolle Grøterud (t.v) og gründer Øivind Tidemandsen måtte sende ut et resultatvarsel torsdag kveld. Foto: Iván Kverme
Handel

Ordtaket «alle gode ting er tre» er ikke dekkende for XXL. Siden slutten av 2018 har sportskjeden til sammen sendt ut tre resultatvarsler, senest torsdag kveld.

I børsmeldingen skrev XXL at desember og spesielt julehandelen har vært særdeles svak. 

«Dårlige vinterforhold i de store byene kombinert med store priskutt hos konkurrentene har bidratt til en negativ like-for-like-vekst på 12 prosent i kvartalet. Alle markedene har bidratt til den svake utviklingen».

Fredag sendte investorene ned XXL-aksjen 16,06 prosent til 14,22 kroner. Etter fredagens kursfall er aksjene til gründer Øivind Tidemandsen «bare» verdt 481 millioner kroner. Til sammenligning var XXL-aksjene hans verdsatt til 2,84 milliarder kroner ved utgangen av 2017.

Elendig vekst i Norge

ABG Sundal Collier-analytiker Petter Nystrøm hadde på forhånd ventet en like-for-like-vekst på minus 5,5 prosent, som er milevis unna det faktiske veksttallet. 

«XXL uttalte at desember var en svak måned, noe som betyr at like-for-like-veksten potensielt kan ha vært på minus 20 prosent i Norge i desember», skriver Nystrøm i en analyseoppdatering.

I resultatvarselet skrev XXL at driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) vil lande på rundt 150 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er 43 prosent lavere enn ABG Sundal Colliers estimater. 

I NULL?: Analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier tror at årsresultatet til XXL i 2019 kan ende i null kroner. Foto: Privat

Hvis man tar hensyn til IFRS 16-effekter vil EBITDA komme inn på rundt 20 millioner kroner ifølge meglerhuset. Til sammenligning var driftsresultatet på 115 millioner kroner i fjerde kvartal i 2018.

«Dette er ekstremt svake tall, noe som betyr at XXL trolig vil levere et årsresultat for 2019 på nærmere null kroner», heter det i analysen.

Barberer estimatene

Meglerhuset påpeker at EBITDA-fallet er drevet av et svakt salg, men også lavere bonuser fra leverandører, som er ned rundt 60 millioner kroner i kvartalet på grunn av mindre innkjøp.

«Basert på dagens informasjon vil vi sannsynligvis ta ned våre estimatene for inntjeningen pr. aksje i 2020 fra 1 til 0,7 kroner, som er en nedgang på 30 prosent», skriver Nystrøm.

Det innebærer at XXL handles til 24 ganger inntjeningen basert på 2020-estimater, noe tallknuserne mener er altfor dyrt. ABG Sundal Collier har en «hold»-anbefaling med et kursmål på 17 kroner.

Utelukker ikke nedskrivninger

Pareto Securities har også en «hold»-anbefaling på XXL med kursmål 18 kroner og signaliserer estimatrevideringer i en fersk analyseoppdatering.

KUTTER: Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities skal nedjustere estimatene for både 2019 og 2020. Foto: Privat

– Vi kommer til å nedjustere EBITDA-estimatet ekskludert IFRS 16-effekter både for 2019 og 2020 med henholdsvis rundt 20 og 10-12 prosent. Inntjeningen i fjerde kvartal kan bli enda svakere enn signalisert på grunn av nedskrivninger av varelageret, sier analytiker Gard Aarvik.

Innenfor covenants

I børsmeldingen torsdag kveld informerte XXL om at det ikke forventer å gå i brudd med lånebetingelsene basert på nåværende regnskapstall. I forbindelse med kriseemisjonen på 500 millioner kroner i høst fikk XXL forhandlet seg frem til bedre lånebetingelser.

Nå må selskapet holde belåningen på under 4 ganger EBITDA ekskludert IFRS 16-effekter frem til utgangen av 2020.

Oppkjøpsfondet Altor kom inn som storaksjonær i fjor sommer, og etter emisjonen i høst ble fondet største aksjonær, foran Øivind Tidemandsen. Da ble Altors Hugo Maurstad utnevnt som ny styreleder.

xxl
pareto securities
abg sundal collier
øivind tidemandsen
tolle grøterud
Nyheter
Handel
Børs