Ny momsregel ble spikeren i kisten for MaxGodis

MaxGodis' salg av billig snop og brus har stanset helt opp etter at det fra nyttår ble slutt på momsfritaket på handel av slike varer.

SLUTT: Adm. direktør Morten Hansson var med å starte MaxGodis. Selskapet vokste raskt takket være moms- og avgiftsfritak på sukkervarer som ble sendt fra Sverige til Norge. Men nå avvikles virksomheten. Foto: NTG
Handel

Bare uker etter at det ble innført moms og avgifter på næringsmidler som handles på nett i utlandet og som importeres til Norge, valgte den største aktøren i markedet å kaste kortene.

MaxGodis omsatte for over 100 millioner kroner årlig, men har aldri tjent en krone siden oppstarten i 2015.

Firmaet utnyttet et smutthull i lovverket som gjorde det mulig å netthandle billig godteri og brus fra Sverige, og få det levert til Norge.

Men flere partier og lobbyorganisasjonen Virke har lenge kjempet for å stanse MaxGodis og lignende konkurrenter.  Fra nyttår ble momsreglene endret, slik at smutthullet ble tettet. 

Over natten forsvant kundene, og dermed tok det ikke mange uker før styret i MaxGodis innså at de ikke kan drive virksomheten videre. Nå er det kroken på døren.

Utkonkurrert

Fredag varslet selskapet at de legger ned driften. Det kan ikke lenger konkurrere mot fysiske butikker i Norge som selger de samme varene. Påslaget av moms og fortolling gjør varene mye dyrere når de selges fra Sverige.

– Denne situasjonen er selvsagt veldig lei, men det er dessverre ikke noe selskapet kan gjøre med politiske beslutninger som har påvirket selskapet på en dramatisk negativ måte, sier adm. direktør og en av hovedeierne, Morten Hansson, i en børsmelding.

PÅ BØRS: I april 2017 skrev Finansavisen om at eierselskapet til MaxGodis, Net Trading Group skulle børsnoteres. Aksjekursen steg først, men har siden kollapset.

MaxGodis' eierselskap, Net Trading Group, er på børs i Sverige, men kursen har falt til bunnivåer etter at det ble kjent at regjeringen ville endre 350-kroners grensen fra 2020.

LES OGSÅ: Kursmassakre i MaxGodis


Selger datterselskap

Et norsk datterselskap av Net Trading Group, som skal selge kurante varer som nærmer seg utløpsdato, vil trolig fortsette. Dette selskapet ble opprettet i fjor, men volumet er ikke stort nok til å forsvare videre drift i regi av Net Trading Group. Det skal derfor selges.

– Vi har virkelig forsøkt å endre forretningsmodellen etter at 350-kronersordningen forsvant, men det har vist seg å ikke være en holdbar modell, sier Hansson.

Net Trading Group har fått et bud på 1,2 millioner kroner for det norske selskapet, som de nå skal vurdere.

Avvikles etappevis

Allerede i fjor sommer innså flere investorer at MaxGodis' dager kunne være talte. Da økte kravet mot regjeringen om å avvikle 350-kroners grensen i Norge, og aksjekursen i selskapet falt sakte, men sikkert.

Samtidig med at sannsynligheten for nye momsregler var på vei økte, startet MaxGodis avvikling av sin virksomhet i Finland. Tapet i øst har vært på over 6 millioner kroner.

Da statsbudsjettet for 2020 ble lagt frem i fjor høst, ble det endelig klart at ordningen ble avviklet i to etapper. Fra nyttår ble næringsmidler, som MaxGodis selger, omfattet av nye regler. Fra 1. april i år vil andre varer bli omfattet, med visse begrensninger for klær og skotøy under en verdigrense på 3.000 kroner.

De to norske gründerne Petter Sørli og Morten Hansson, samt det svenske godteriselskapet. Orvelin Group, har vært de største eierne i Net Trading Group. De skal ha kontrollert i overkant av 40 prosent. Resten har vært eid av småinvestorer.

Like før jul i fjor var selskapets markedsverdi 7,8 millioner kroner. Bare ett år tidligere ble det gjennomført en emisjon i selskapet som verdsatte Net Trading Group til litt over 60 millioner svenske kroner.