Kepler Cheuvreux: Ser harde tak i XXL

Torsdag falt XXL aksjen over 17 prosent på en blodrød børs. – XXL blir et veldig spesielt case fremover, sier Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux.

STRAFFES: XXL-aksjen falt torsdag over 17 prosent. Kepler Cheuvreux-analytiker Markus Borge Heiberg tror selskapet vil slite fremover. Foto: NTB Scanpix
Handel

Torsdag var det blodbad for retailaksjene på Oslo Børs. Verst gikk det utover XXL som kollapset 17,13 prosent og ble handlet til 8,2 kroner. Interiørkjeden Kid falt 14 prosent, mens Europris greide seg bedre med et kursfall på «bare» 6,33 prosent.

– XXL blir et veldig spesielt case fremover og det kan risikere å havne i en situasjon der det ikke har mer egenkapital. Selskapet er trolig avhengig av godvilje fra bankene for å drifte videre. Et scenario kan være at selskapet slår seg konkurs og deretter kjøper Altor tilbake konkursboet, sier analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux.

Han påpeker at coronaviruset kan få en dramatisk effekt på retailaksjene hvis butikkene må stenge ned.

– Usikkerheten er veldig stor, men når det er sagt finnes det en del muligheter innenfor retail nå. Hvis du skal putte penger i en retailaksje nå mener jeg Europris er det beste kjøpet. Aksjen har falt ufortjent mye, sier han.

SER MULIGHETER: Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux tror Europris kan være et godt kjøp. Foto: Privat

Høy andel nødvendighetsgoder

Kepler Cheuvreux-analytikeren trekker frem at Europris ikke har hatt noen operasjonelle utfordringer enda, og varesortimentet består av en høy andel nødvendighetsgoder.

– Etterspørselen etter hygieneprodukter og enkelte matvareprodukter er økende. Jeg føler meg trygg på at Europris vil klare seg godt, selv om det vil måtte stenge ned butikker for en periode frem mot sommeren. Selskapet har en god kontantstrøm og balanse, sier han.

Heiberg legger til at både Europris og Kid tåler mellom 10 og 20 prosent lavere topplinje, før nederste regnskapslinje viser rødt.

– Si at 40 prosent av omsetningen er faste kostnader (lønn og butikkleie, red. anm.). Hvis topplinjen faller med 20 prosent, vil marginen droppe med opp mot 10 prosent, sier han.

Derfor oppfordrer analytikeren til å velge retailaksjer med god kontantstrøm og balanse. Ifølge Heiberg drar Kid og Europris fordel av at største del av omsetningen kommer i andre halvår.

Kjøp Bygghemma

Torsdag sendte Kepler Cheuvreux ut en kjøpsanbefaling på den svenske nettbutikken Bygghemma, som selger bygg- og hjemprodukter.

– Retail på nett kan være et interessant sted å være nå. Det er ikke sikkert at Bygghemma vil øke omsetningen sin fremover, men det vil trolig greie seg bedre enn aktører som selger fysisk gjennom butikk, sier Heiberg, og legger til at nettbaserte aktører har lave faste kostnader.

Onsdag la Clas Ohlson frem regnskapstall og selskapet uttalte at coronaviruset trolig ikke ville påvirke inntjeningen vesentlig.

– Da jeg hørte det ble jeg skeptisk. Clas Ohlson mente de ville se økt etterspørsel etter andre produkter som dopapir og hjemmeprodukter. En del argumenterer for at tapt butikkomsetning vil veies opp gjennom økt netthandel. Jeg tror imidlertid at forskyving av omsetning kan medføre betydelige tap, sier han.

Kronekursen er også noe som bekymrer Kepler Cheuvreux-analytikeren. Torsdag ettermiddag kostet en euro 11,36 kroner, men dollaren ble handlet til 10,18 kroner.

– Valutaen er et problem for alle retailere og mange kjenner nok på høye innkjøpspriser nå. På sikt tror jeg imidlertid at selskapene vil greie å tilpasse seg en svak krone, sier han.

Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities Foto: Privat

Er godt rustet

Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik tror også at Europris er relativt godt beskyttet mot coronaviruset.

– På kort sikt bør salget være nøytralt eller positivt påvirket, siden lavpriskjeden selger mye pleieprodukter, og produkter som serverer basisbehov og har lang levetid i butikk. Selskapet vil heller ikke slite med vareleveringer, siden vår- og sommerprodukter allerede er på lager, sier han, og legger til:

– På lengre sikt vil jeg si det er mer usikkert med tanke på leveringer. Fordelen med kategorien «bredt vareutvalg» er at man enklere kan snu seg rundt for å få produkter fra andre steder og endre varemiksen.

For Kid's del tror Aarvik at salget vil bli påvirket i større grad, da interiørkjeden ikke selger varer som dekker basisbehov.

– Likevel så er det nå sånn at folk pleier å unne seg ting som ferier og restaurantbesøk. Når det legges på is og man vil tilbringe mer tid hjemme, vil muligens folk unne seg litt ekstra på interiørfronten. Det kan motvirke at folk nå i større grad vil inngå kjøpesentre, sier han.

SER MULIGHETER: Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux tror Europris kan være et godt kjøp. Foto: Privat
Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities Foto: Privat
xxl
kid
europris
markus borge heiberg
kepler cheuvreux
Gard Aarvik
pareto securities
Nyheter
Handel
Børs