Kurshavari i XXL

XXL må stenge ned butikkene i Østerrike og investorene svarte med å sable ned aksjen 17 prosent. Pareto Securities frykter det samme vil skjer i Norge.

TØFT: XXLs styreleder Hugo Maurstad måtte stenge ned fem butikker i Østerrike. Nå frykter investorene at det samme vil skje i Norge. Foto: NTB Scanpix
Handel

Søndag kveld ble det kjent at XXL må stenge alle de fem butikkene i Østerrike etter påpakning fra myndighetene. I børsmeldingen opplyste XXL imidlertid ikke hvor lenge butikkene vil være stengt og hvilke tiltak som må gjøres for å redusere kostnadene.

– Det er trolig snakk om permittering. Videre vil det heller ikke være unaturlig at nedstengninger også vil skje i andre land, inkludert Norge, sier Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik.

Stenging av butikker kan det også tilsynelatende virke som mange investorene frykter. Mandag falt bunnen ut av XXL og aksjen var ned 17 prosent til 6,1 kroner klokken 15.00. Den seneste måneden er aksjen ned 46 prosent og siden årsskiftet er nedgangen på formidable 63 prosent.

God likviditet, men...

I en analyseoppdatering mandag skriver Aarvik at XXL har kvartalsvise operasjonelle driftskostnader på mellom 750 og 800 millioner kroner. Ved utgangen av fjerde kvartal hadde selskapet 833 millioner kroner i likviditetsreserver. 

– I et scenario hvor alle XXLs butikker stenger i alle land, vil vi fortsatt anta noe salg på nett. Med midlertidige permitteringer og andre tiltak som må iverksettes for å kutte kostnadene, anser vi det som lite sannsynlig at XXL kommer i umiddelbare problemer, sier han, og legger til:

– Før coronaviruset inntraff estimerte vi at XXL ville bryte lånebetingelsene i første kvartal, så selskapet må fortsatt ha hjelp av velvillige banker for å komme seg unna det problemet.

LIKVIDITET: Ifølge analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities har XXL ganske bra med likviditet. Foto: Privat

Analytikeren har en «hold»-anbefaling på aksjen med kursmål på 9 kroner.

Tar tap

I starten av februar ble det kjent at kometinvestoren Andreas Hofstad (25) kjøpte seg inn i XXL og på det meste eide han 190.000 aksjer, med en kostpris på om lag 11,60 kroner.

Som 12-åring fikk investoren fra Trondheim 2.000 kroner av sin mor for å lære seg aksjemarkedet. Etter hvert investerte han egne oppsparte midler, og som 19-åring bikket formuen én million kroner etter restruktureringen av SeaBird Exploration. 

Ved utgangen av 2018 hadde Hofstad en egenkapital på nesten 30 millioner kroner gjennom investeringsselskapet CMDC.

Ferske aksjonærlister viser Hofstad nå er ute av topp 50 listen. Også John Fredriksens tanksjef Robert Hvide Macleod solgte unna XXL-aksjer med tap i forrige uke. Han eier riktignok fortsatt 339.586 aksjer, som etter dagens kurs er priset til i overkant av 2 millioner kroner.

xxl
Gard Aarvik
pareto securities
Nyheter
Handel
Børs