Gårdeiere: – Andre gårdeiere er grådige og groteske

Grådig, grotesk, tisser i buksen for å holde varmen er noe av kritikken fra gårdeiere. Til andre gårdeiere.  

GRÅDIGE: Eiendomsinvestor, Ole G. Ottersland, har lite til overs for gårdeiere som ikke reduserer husleie. 

UFORSTÅELIG: – Eiendomsinvestor og styreleder i Brødrene Jangaard AS, Gunnar Haagensen. Foto: Privat

– Olav Thon er blant de som nå tisser i buksa for å holde varmen. Vi er tvunget til å være med på denne dugnaden, eller så svekker du leietagerne dine og de forsvinner, sier styreleder i Brødrene Jangaard AS, Gunnar Haagensen. 

Han eier Ålesund Storsenter og fjerner nå minimumsleien til de butikkene som sliter.

– Man trenger ikke å være noe geni for å skjønne at dette må til. Du kan ikke ta livet av leietagerne dine. Selv uten husleie vil de slite med å komme igang igjen, sier Haagensen. 

Onsdag skrev Finansavisen at flere titalls butikkjeder nå nekter å betale husleie som avtalt, fordi omsetningen er lik null. De mener coronakrisen er force majeure, men Olav Thon Gruppen og Coop er blant dem som kaller det et kontraktsbrudd å ikke betale. 

Olav Thon Gruppen har som mange andre tilbudt utsatt betaling, men ikke fritak. Haagensen tror det vil komme mer.

– Olav Thon er en kremmer som også vil krype til korset etterhvert. Han skjønner dette. 

Flere dopper leie

Ålesund Storsenter er ikke alene om å få aktiv livshjelp i disse dager. Stadig flere kutter fast- eller minimumsleien. Eiendomsinvestor i Arendal, Ole G. Ottersland, sier noe annet er uansvarlig. 

– Jeg dropper fastleien til 50 butikker nå, fordi vi skal samarbeide med disse butikkene etter dette også, sier han. 

Ottersland er ikke nådig mot de som forsøker å holde på gamle kontrakter. 

– Jeg mener det sier noe om grådigheten til gårdeiere. Det er grotesk. Det hadde vært en fin finale for Olav Thon på 96 år å bidra med noen millioner nå. Gårdeiere vil bli husket for det de gjør. De vil bli husket som de uvillige, sier Ottersland. 

– Butikkene sliter, men det er vel ikke bare bare for gårdeiere å kutte husleien heller? 

– For vår del tåler vi dette og trenger ikke gå til banken. Skulle coronakrisen vare ut året, er det snakk om 75 millioner kroner i tapt leie, og vil vil fortsatt gå ut med overskudd, sier Ottersland. 

Det var Agderposten som tirsdag først omtalte at Ottersland vil droppe fastleien. Samme dag meldte TV 2 at eiendomsinvestor Ivar Koteng gjør det samme i Trøndelag.  

KUTTER LEIE: Butikkene som sliter i Stoa Øst storhandelspark i Arendal er blant de som slipper å betale fastleie til Ole G. Ottersland. Foto: O.G. Ottersland

Oppfordrer andre gårdeiere 

Øgreid Eiendom, som blant annet eier Herbarium Kjøpesenter i Stavanger, tilbyr en rent omsetningsbasert husleie for mars og april med mulighet for forlengelse, alt ettersom hvor lenge krisen varer. 

OPPFORDRER TIL DIALOG: Kjetil Borgersen i Øgreid Eiendom. Foto: Øgreid Eiendom

– Vi tilbyr dette til butikkene som sliter, men ikke til apotek og dagligvarebutikker som har en vekst på mellom 40–60 prosent, sier adm. direktør Kjetil Borgersen. 

– Hvordan rammer det deres drift? 

– Det er utfordrende for oss alle, men vi klarer oss. Vi har løpende utgifter vi og, men velger å gjøre dette i samarbeid med leietagerne. Og jeg vil oppfordre andre gårdeiere til også å gå i dialog med sine, sier Borgersen. 

Bransjeforening vil ha fred

– Jeg setter lite pris på de som nå ikke setter seg ned med leietagerne som sliter tyngst. Det kan ikke forsvares. Ingen gårdeiere kan utelukkende forholde seg til kontrakten som den er, til det er situasjonen altfor alvorlig, sier Thor Olaf Askjer, adm. direktør i Norsk Eiendom. 

Norsk Eiendom er en bransjeforening for private eiendomsaktører i Norge. Selv om også de er svært kritiske til kontrakter som løper uendret, maner foreningen nå til fred og forståelse. 

– Det farligste man kan gjøre er å krige i den samme båten. Nå må vi mane til sindighet, dialog og forståelse for hverandres situasjon.

FRED: – Vi må forstå hverandres utfordringer, sier Thor Olaf Askjer, adm. direktør i Norsk Eiendom. Foto: Eivind Yggeseth

– Gårdeiere har også forpliktelser. Store kostnader til byggene sine, de skal betale renter og avdrag, forsikringer og serviceavtaler. Butikkene nekter å betale husleie, men skal da gårdeiere nekte å betale vaktmester og nekte å betale for å holde ventilasjonssystemet i gang, spør Askjer

 – Ikke force majeure

Selv om Norsk Eiendom fråråder å tviholde på løpende kontrakter, mener Askjer at gårdeiere er i sin fulle rett til å gjøre det. 

– Vi mener at vi rent juridisk står sterkt med tanke på å stå på kontraktene som de er, men det skader begge parter å gjøre dette. Hvis butikkene går konkurs, så blør også gårdeierne. En eiendom som blir tom for leietagere er verdiløs. Det må tenkes mer med hjerte enn hodet, sier han.

- HAR DIALOG: – Vi snakker med de som sliter mest, sier Olav Thon. Foto: Heiko Junge

Olav Thon: –Vi har dialog med våre 

Olav Thon har fått med seg at flere nekter å betale husleie. 

– Det er noen som ikke vil betale, blant annet har XXL sagt at de stopper all sin innbetaling. Det må vi bare ta til etteretning. 

– Andre gårdeiere kritiserer blant annet dere for å være grådige? 

– Vi er i dialog med de som står i fare for å gå konkurs, men det blir helt feil å gi leiefritak for dagligvareforretninger som har kø lang ut på gaten, sier Thon. 

– Hva med de som sliter? 

Å gi et generelt leiefritak vil bære galt av sted, men vi har tilbudt utsatt leie til dette forhåpentligvis er over. Et kjøpesenter koster en milliard kroner å bygge, da er det ikke fullt så enkelt å ikke ha inntekter på det, fortsetter konsernsjefen. 

– Har du forståelse for at butikker sliter med å betale en minimumsleie, også om den utsettes, når de ikke har omsetning? 

– Vi er villige til å forhandle med de som er i en uholdbar situasjon. Vi har et veldig godt fohold til våre leietagere, sier Thon. 

– Så det kan komme reduksjoner i leien for enkelte? 

Ja, det kan det, avslutter Thon.