XXL-formuen er nesten tapt

Cocktailen coronavirus og utfordrende tider i sportsbransjen har sendt Øivind Tidemandsens XXL-formue til bunns. Nå er aksjene bare verdt 161 millioner kroner.

KURSHAVARI: XXL-gründer Øivind Tidemandsen (t.h) blir hardt rammet av coronaviruset. Siden nyttår er XXL-aksjen ned 72 prosent. Foto: Iván Kverme
Handel

Onsdag var en ny skrekkdag for XXL på børs og aksjen falt nesten 10 prosent etter at selskapet sendte ut en oppdatering om coronaviruset. Siden nyttår er 72 prosent av verdiene forduftet og aksjen handles i dag for 4,74 kroner.

Det har gått hardt utover lommeboken til gründer Øivind Tidemandsen. Ved utgangen av 2017 var XXL-aksjene priset til over 2,8 milliarder kroner. Onsdag ettermiddag var papirverdiene på bare 161 millioner kroner. 

Ifølge regnskapet til Dolphin Management fra 2018 hadde Tidemandsen et banklån på 475 millioner, hvor 26,5 millioner XXL-aksjer var stilt som sikkerhet for lån til Nordea, DNB og SEB.

– Lånet et betydelig nedbetalt. Dolphin har stilt annen sikkerhet for restlånet slik at dette ikke lenger er bundet opp til XXL-kursen, sier Øivind Tidemandsen til Finansavisen.

Den seneste tiden har gründeren solgt unna to eiendommer på Bygdøy og Ormøya. Salgene har tilført Tidemandsen rundt 89 millioner kroner i sårt tiltrengt likviditet.

Av andre investeringer eier XXL-gründeren også aksjer i Home & Cottage og Power, som begge sliter med lav lønnsomhet. 

Vurderer å stenge outlets

Onsdag ettermiddag sendte XXL ut en oppdatering til investorene med status vedrørende coronavirusutbruddet. Sportskjeden vurderer nå å stenge tre outletbutikker i Sverige, som ligger nær grensen til Norge.

XXL skriver i børsmeldingen at det overvåker situasjonen nøye og initiert en rekke tiltak for å redusere kostnadene gjennom perioden. De finansielle effektene er estimert til å være relativt begrenset.

Frem til de siste handelsdagene hadde XXL en positiv like-for-like-vekst i alle markedene. Som en konsekvens av forkortede åpningstider på mange kjøpesentre og restriksjoner knyttet til coronaviruset har salget nå stupt. 

Ifølge XXL har like-for-like-veksten vært tosifret negativ de siste dagene, riktignok med betydelige variasjoner mellom de forskjellige butikkene. Den negative utviklingen er delvis oppveid av sterk vekst fra netthandel.

– Meldingen må sies å være i tråd med forventet situasjon. På den positive siden har like-for-like-veksten utviklet seg bra inn mot de siste dagene, drevet av netthandel, sier Kepler Cheuvreux-anaytiker Markus Borge Heiberg.

Varelageret ned

I løpet av første kvartal har XXL solgt ut en betydelig del av varelaget på lave marginer, hovedsakelig vintervarer. Dette i kombinasjon med lavere innkjøpsvolum har redusert varelageret ned til 2,4 milliarder kroner.

– At marginene var betydelig ned visste vi. Det er imidlertid betryggende å se at kontantstrømmen holder seg godt drevet av at varelageret er ned cirka 15 prosent siden fjerde kvartal, sier Borge Heiberg.

BRUDD: Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux frykter at XXL vil trenge hjelp fra velvillige banker for å unngå brudd med lånebetingelsene. Foto: Privat

Ifølge børsmeldingen har ikke XXL opplevd noen forstyrrelser i inn- eller utgående distribusjon. Selskapet overvåker imidlertid situasjonen grundig og vil vurdere alternative handlinger hvis det blir nødvendig.

XXL har allerede igangsatt tiltak for å redusere kostnadene for å kompensere for den negative inntektsutviklingen.

Trolig i brudd

Ved utgangen av februar hadde sportskjeden en likviditetsreserve på 800 millioner kroner og netto rentebærende gjeld på 1,3 milliarder kroner, før reparasjonsemisjonen på 100 millioner kroner i mars.

– Forventet belåningsgrad kommenteres ikke, trolig siden mars er helt i det blå. Gitt kommentarene med lav bruttomargin og tapt salg fremover er det sannsynlig at lånebetingelsene brytes. Mye blir opp til bankene som selv er i en presset situasjon, sier analytikeren.

XXL lånebetingelser med Nordea og DNB tilsier at belåningsgraden ikke skal overstige fire ganger driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) ekskludert IFRS 16-effekter.

xxl
øivind tidemandsen
markus borge heiberg
kepler cheuvreux
Nyheter
Handel
Børs