Kleskjeden Haust rammet av konkurs etter tøffe dager

Norway Fashion Group er konkurs. 8 av 14 butikker i kleskjeden Haust stenges og et 40-talls ansatte mister jobben.

TILBAKESLAG: Ekteparet Kristoffer og Janne Harvik Haust har brukt 20 år på å bygge opp klesmerket Haust. Nå er grossistselskapet og åtte butikker konkurs. Men de to vil ikke gi seg, og legger nå en plan for en ny vår for Haust. Foto: Iván Kverme

– Vi har stått på døgnet rundt for å forsøke å redde bedriften, men det gikk ikke, sier eier og styreleder Kristoffer Haust.

Natt til onsdag innså han at bedriften som feiret 20-års jubileum i fjor, ikke ville overleve.

Klesmerket Haust omsatte i fjor for rundt 80 millioner kroner gjennom egne salgskanaler. I tillegg kom omsetning gjennom andre butikker Haust var grossist for, samt to franchisedrevne forretninger.

Redningsplan kollapset

Etter flere år med vekst, ble starten på 2020 tøff likviditetsmessig. Når coronaviruset så meldte sin ankomst i mars, ble en litt bratt bakke man hadde en plan for å komme seg opp, brått mye brattere.

– Det er trist, men da vi måtte stenge alle butikkene med øyeblikkelig virkning på grunn av coronaviruset og permittere de ansatte, sier det seg selv at vi ikke kunne fortsette, sier Haust.

Med null i omsetning ville kjeden tape flere hundre tusen kroner i uken.

- Det er ikke bærekraftig på sikt og ingen investor vil være med på et slikt prosjekt, sier Haust.

Viruset dro ut proppen

Han erkjenner at likviditeten har vært anstrengt en periode, og at kjeden hadde utfordringer før corornaviruset spredte seg. 

Men Haust hadde meislet ut en plan for å gjøre opp rundt 1,5 millioner kroner som Skatteetaten og andre kreditorer ventet på.

Et konkursmøte var berammet fredag, men Haust jobbet døgnet rundt for å unngå å bli slått konkurs av kemneren på grunn av uoppgjorte momskrav.

- Dialogen med banken og Skatteetaten var god, og vi var selv villig til å investere flere millioner. Men så kom dette viruset. Jeg pleier ikke å ordlegge meg slik, men det ble helt svart. Noen fjernet proppen i badekaret, sier Haust.

Norsk klesmerkeeksport

Klesmerket Haust ble startet av ham og konen Janne Harvik Haust for 20 år siden. Den gang drev de to drev en klesforretning, men de var litt lei av vareutvalget.

Under en reise i Portugal besøkte Janne og en venninne, som var skodesigner, en klesfabrikk for å bli inspirert. Klærne var flotte, men snittene var ikke tilpasset norske og skandinaviske kvinner.

SPESIALTILPASSET: Haust-kolleksjonen er laget med tanke på snittet nordiske kvinner har, som er annerledes enn den kvinner lenger sør i Europa har. Foto: Iván Kverme

Uten noen formell kompetanse innen klesdesign, gikk Janne i gang med å tilpasse de portugisiske klærne en nordisk kundegruppe. Den første kolleksjonen ble revet bort, og siden ble det mange flere kolleksjoner.

Etter hvert ble produksjonen flyttet fra Europa til Kina, og Haust-paret bygde opp en kleskjede med 14 butikker. Klesmerket ble også solgt gjennom andre selvstendige klesbutikker her i landet, i Sverige, Sveist, Tyskland og Storbritannia.

Seks butikker overlever

Nå er grossistselskapet Norway Fashion Group konkurs. Det samme er Shopnor, som drev åtte Haust-butikker på Østlandet. Gjelden i selskapene skal være på rundt 15 millioner kroner.

Selve varemerket Haust rammes derimot ikke av konkursen. Det er plassert og sikret i et annet selskap ekteparet eier.

I tillegg har man unngått konkurs i Haust-butikkene i Arendal, Grimstad, Kristiansand og Stavanger, som er organisert i tre selvstendige selskaper. Også to franchiser i Ski og Bergen, med andre eiere, vil fortsette.

Dermed vil 6 av 14 Haust-butikker leve videre. 8 lukker dørene.

– Jeg må berømme de ansatte som har stått på til det siste. Vi skal nå jobbe hardt for at høstkolleksjonen mange klesbutikker har bestilt, når ut til dem. Så får vi se hva fremtiden bringer.

– Tror du på en ny vår for Haust, tross konkursen?

– Ja, men akkurat nå kan jeg ikke si mye om fremtiden. Først må coronaviruset komme under kontroll, så de butikkene vi fortsatt har kan åpne igjen, sier Haust.

Siden varemerket er sikret, ser Haust for seg at de kan fortsette å utvikle kolleksjonen. Klærne kan selges på nett, gjennom selvstendige klesbutikker og i de Haust-butikkene som fortsatt eksisterer.