Morris-eier er konkurs

Hva som nå skjer med de 43 butikkene som selger kofferter og annet reiseutstyr i Norge, er foreløpig uvisst.

SALGSKOLLAPS: I Norge er det 43 Morris-butikker som selger kofferter. Nå er kjedens svenske eier konkurs. Hva som skjer med butikkene i Norge er ikke avklart ennå. Foto: Iván Kverme

Det børsnoterte svenske selskapet Venue Retail Group er konkurs.

Styret i konsernet meldte oppbud hos Stockholms Tingsrätt mandag ettermiddag.

Selskapet eier 43 Morris-forretninger i Norge, som nå går en uviss skjebne i møte.

Kan få nye eiere

De norske butikkene ligger i et norsk selskap, som er et selvstendig rettssubjekt. Dermed er ikke de norske butikkene konkurs, selv om eieren er det.

Det som nå kan skje, er at den svenske bostyreren i Venue Retail Group begjærer oppbud for de norske butikkene. 

Da vil en norsk bostyrer påta seg ryddejobben for butikkene i Norge, og se om verdier kan realiseres eller en ny driver kan overta alle eller noen av butikkene og varelageret.

Alternativt kan bostyrer i Sverige velge å drive de norske butikkene videre, men det er lite sannsynlig. Da trengs det nemlig kapitaltilførsel.

Et siste alternativ er at den svenske bostyreren finner noen som vil kjøpe den norske kjeden, uten at den slås konkurs. 

Å finne en ny eier i disse dager, når grenser er stengt og flyruter er innstilt, kan bli utfordrende. Ingen vet hvor lenge restriksjonene vil vare.

Slet før virusutbrudd

Morris-butikkene er blant de butikkene i Venue Retail Group som har unngått store tap, men på grunn av utbruddet av coronaviruset og reiserestriksjonene som nå er innført, vil Morris-kjeden ikke overlevere uten kapitaltilførsel.

Finansdirektør Anders Arverud i Venue Retail Group opplyser i en børsmelding at salgsinntektene til konsernet har falt med mellom 70 og 80 prosent etter virusutbruddet.

Konsernet har forut for virusutbruddet slitt økonomisk, og har siden i fjor høst vært under konkursbeskyttelse i Sverige, med håp om å rette opp den negative utviklingen.

Hundrevis mister jobben

Venue Retail Group har totalt 114 butikker i Norge og Sverige. I vårt naboland heter kjedene Accent og Rizzo. Totalt 420 ansatte blir berørt av konkursen.

Den norske kjeden ble solgt til svenskene i 2007 for anslagsvis 150 millioner svenske kroner, men de har aldri tjent en krone etter overtagelsen.

Finansavisen har forsøkt å få en kommentar fra Venue Retail Group, men oppgitte kontaktpersoner har ikke svart på våre henvendelser.