– Oslo kommune leker med arbeidsplasser

– Folk er ikke dummere i Oslo enn i Bærum eller Lillesand. Skjenkeforbudet må ta slutt nå, krever Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. 

KREVER ÅPNING: – Det er ingen god grunn til at Oslo skal fortsette med totalt skjenkeforbud, sier adm. direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NTB Scanpix
Handel

Oslo er det eneste stedet i Norge som har innført et totalforbud mot skjenking av alkohol. I over en måned har det vært forbudt for absolutt alle å servere alkohol i kommunen. 

I løpet av mai har de sagt. Det sendte jo bransjen i sjokk. Hva betyr det? Noen uker til uten omsetning, en hel måned?
Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

– Det er mye mindre farlig å få servert mat med drikke til, enn å få en massasje eller gå til frisør. Vi krever at Oslo kommune opphever skjenkeforbudet på mandag, da også andre deler av samfunnet åpner opp, sier Kristin Krohn Devold, adm. direktør i NHO Reiseliv. 

Fra 27. april kan frisører, hudpleiere, massører, og lignende, åpne dørene igjen. Det samme gjør barneskoler fra 1. til 4. klasse og yrkesfag på videregående. 

Ingen god grunn 

Tirsdag møtte bransjen og deres organisasjoner Oslo kommune for sitt første arbeidsmøte om skjenkeforbudet. Siktemålet er en gradvis gjenåpning, men lovnaden som er gitt er ikke nærmere tidsbestemt. 

– I løpet av mai har de sagt. Det sendte jo bransjen i sjokk. Hva betyr det? Noen uker til uten omsetning, en hel måned? Flere enn nødvendig kan nå gå konkurs fordi Oslo kommune somler. Dette haster nå, sier Krohn Devold. 

NHO Reiseliv-sjefen mener smitterisikoen ved skjenking ved bordservering er sterkt overdrevet.  

– Nå handler det om å få tusenvis av ansatte tilbake på jobb. Det WHO legger vekt på er at det skal være ett bord for hver 10. kvadratmeter, og maks fire personer ved hvert bord. Det er arealet og avstand som er viktigst. Ikke alkohol, sier Krohn Devold. 

– Har du null forståelse for forbudet? 

– Jeg kan skjønne at det ble innført til å begynne med, da kanskje ikke alle innså alvoret. Men folk er ikke dummere i Oslo enn i Bærum eller Lillesand. Nå drikkes det heller masse i de tusen hjem, sier Krohn Devold. 

Stadig flere osloborgere har tatt turen over kommunegrensen for å få seg en pils, eller et glass vin. For eksempel i Bærum eller på Nesodden. Erna Solberg sin rådgiver har blant annet beklaget at han la opp til en «regjeringspils» på Nesodden, for å unngå skjenkeforbudet i hovedstaden. 

BOBLER PÅ 17. MAI? Grand Café har holdt stengt i over én måned som følge av coronaviruset. Foto: Eivind Yggeseth

Håper å åpne før 17. mai

Fursetgruppen stengte alle sine restauranter 13. mars og permitterte sine 600 ansatte. Blant restaurantene som nå holder stengt er Grand Café, Ekebergrestauranten og Maaemo. 

– Jeg håper vi kan begynner å servere alkohol igjen om noen uker. Vårt produkt er jo mat og vin. Det er ikke mulig å selge det ene, uten det andre. Kombinasjonen er avgjørende. Vi håper også at vi kan åpne igjen uten for strenge restriksjoner, da blir det ikke lønnsomt, sier adm. direktør Gjøran Sæther. 

For Sæther håper på en nasjonaldagsfeiring også i deres restauranter. 

– Vi vil veldig gjerne at tradisjonsrike restauranter som Grand Café og Ekebergrestauranten skal kunne være åpen på nasjonaldagen. Slik at folk kan spise sitt tradisjonsrike måltid som de alltid har gjort. 

UFORSTÅELIGE REGLER: – Det er verre å være i en dagligvarebutikk, enn å sitte ved et bord med avstand og drikke vin til maten, sier adm. direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther. Bak Sæther står innehaver Bjørn Tore Furset. Foto: Eivind Yggeseth

– Hvorfor mener dere at det er riktig å åpne nå?

– Vi har god kontroll på vår bordservering. Jeg har forståelse for at puber og barer er stengt, men det er verre å være i en dagligvarebutikk, enn å sitte ved et bord med avstand og drikke vin til maten, sier Sæther. 

– I snart seks uker har dere holdt stengt. Hvordan har det vært?

– Det har vært veldig fortvilende og vi er bekymret for våre ansatte. De tar stadig vekk kontakt og spør om når de kan komme tilbake på jobb. Akkurat nå regner vi ut hva vi kan få ut av kontanstøtteordningen. Det er viktig at den også kan bli forlenget og dekker flere av de faste kostnadene, sier Sæther. 

VIL JOBBE RASKT: Næringsbyråd i Oslo kommune, Victoria Marie Evensen. Foto: Oslo kommune

– Smitte er viktigst 

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) sier til Finansavisen at arbeidsgruppen som er nedsatt med politikere og organisasjoner som NHO og Virke, har til hensikt å jobbe raskt, men at det ikke er naturlig å kommentere noe om arbeidet, før det er ferdigstilt. 

– Å hindre smitte er fortsatt vår viktigste oppgave. Samtidig er bransjen hardt rammet og det er derfor viktig av hensyn til næring og arbeidsplasser å starte arbeidet med gjenåpning. Vi tar både hensynet til arbeidsplasser og hensynet til smittevern på det største alvor og håper på et konstruktivt samarbeid med NHO og bransjen, sier Evensen. 

fursetgruppen
restaurant
nho reiseliv
oslo kommune