Kraftig fall i ølsalget

Salget av Heineken-øl sank med 14 prosent i mars. Nedturen tiltok i april og ventes å fortsette inn i andre halvår.

CORONAKRISEN SVIR: Kasser med Heineken-øl i Singapore. Foto: NTB Scanpix
Handel

Verdens nest største bryggeri meldte på tirsdag at ølsalget sank med 2,1 prosent i første kvartal, justert for oppkjøp og fisjoner. Inkluderes også andre Heineken-produkter, som sider og vodkadrikker, steg volumet med 5 prosent.

Stupte i mars

I mars begynte imidlertid nedturen, idet coronavirusets utbrudd førte til omfattende nedstengninger i alle de store markedene. Månedens ølsalg var følgelig ned med 14 prosent fra samme periode i fjor. Volumet falt særlig mye i Europa, mens Sørøst-Asia ble minst påvirket.

«I de fleste tilfellene ble coronatiltakene gjennomført i de siste ukene i mars,» påpeker ledelsen i en pressemelding.

I Italia, som ble tidligere og hardere rammet, stupte ølvolumet sågar med en tredel i forrige måned.

Skal bli verre

«Den første effekten av covid-19 kan sees i første kvartals volumutvikling og ventes å bli verre i andre kvartal 2020,» advarer Heineken.

«Også årets andre halvdel blir trolig påvirket, idet nedstengningene kanskje oppheves, men økonomien fortsetter å være rammet.»

Som om ikke det var nok, viser bryggeriet til at valutasvekkelse i mange vekstmarkeder vil trekke ned inntektene og inntjeningen, målt i dollar eller euro. I tillegg kan Heineken få problemer, dersom kunder ikke er i stand til å betale sine regninger eller små leverandører går over ende.

Kutter kostnadene

«Alle kostnader som kan reduseres blir redusert,» fortsetter Heinekens ledelse.

«Særlig er internasjonale reiser, konsernarrangementer og ansettelse av nye medarbeidere blitt lagt på vent.»

Det blir heller ikke snakk om å binde kapital i nye investeringer, dersom disse ikke er nødvendige for å opprettholde driften eller sikkerheten. 

Dette inkluderer teknologiprosjekter og -oppgraderinger. Ledelsen må på sin side avstå fra bonuser i år.

For øvrig var Heinekens aksjekurs ned med 2,6 prosent tirsdag ettermiddag. Fra toppen i midten av februar utgjør fallet rundt en firedel.

heineken
1. kvartal
ølsalg
alkoholsalg
coronavirus
coronaviruset
Nyheter
Handel