<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dr. Doom spår kollaps i butikkjeder

Tyskland har åpnet butikkene i landet, men eierne i Berlin fortviler over få kunder. Nå spår Nouriel Roubini kollaps.

Publisert 26. apr. 2020 kl. 14.52
Oppdatert 26. apr. 2020 klokken 15.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
KOLLAPS: Nouriel Roubini er klar i sin tale. Foto: NTB Scanpix

Berlinere feiret åpningen av butikkene sine forrige uke etter at de har vært stengt i fem uker. På denne korte tiden har en av Europas mest livlige byer blitt forvandlet til en spøkelsesby.

Det var imidlertid få mennesker i gatene og enda færre som tok turen innom butikkene.

Spår kollaps

Tyskland er det første landet i Europa som åpner butikkene sine igjen. På mange måter er landet en prøvekanin. Det ser imidlertid mørkt ut for butikkene som nå har åpnet.

– Salgene våre vil kollapse. Ingen tør å handle nå. De er fortsatt for redde for å bli smittet, sier Chantal Frohnhoefer, eier av en liten kaffemaskinbutikk, til Financial Times.

Nouriel Roubini, den verdenskjente økonomen også kjent som Dr. Doom, var som vanlig ikke forsiktig i ordvalget da han tvitret om butikkåpningen.

«Du kan åpne butikkene så tidlig du vil, men forskremte, arbeidsløse kunder vil ikke handle», er hovedinnholdet i tweeten.

Konsumentene må ut av husene sine og handle for å holde økonomien i gang. Roubini sår dermed tvil i spørsmålet om butikkene vil klare seg.

– Nå er vi på egenhånd

Turister står for omlag 20-25 prosent av inntektene til butikkene, og uten disse vil det naturligvis få store konsekvenser for næringen. Nils Busch-Petersen, sjef for Berlins handelsorganisasjon, frykter at coronaviruset har forårsaket langvarig økonomisk skade.

– Vi går inn i en lang og mager periode. Da butikkene holdt stengt hadde de i det minste krav på støtte fra regjeringen. Nå må de klare seg selv, sier Busch-Petersen.