<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blir tvunget til å selge XXL-aksjer

XXL-gründer Øivind Tidemandsen har en svært presset økonomi og blir tvunget til å selge 13 millioner aksjer for å få inn penger til å delta i den kommende emisjonen.

    Publisert 30. apr. 2020 kl. 16.56
    Oppdatert 30. apr. 2020 klokken 17.22
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 355 ord
    PRESSET: Gründer Øivind Tidemandsen lemper ut 38,4 prosent av sine XXL-aksjer for å få råd til å delta i den kommende emisjonen og skaffe generell likviditet. Foto: Iván Kverme

    Torsdag etter stengetid sendte XXL ut en børsmelding hvor det fremkommer at meglerhusene DNB og SEB er hyret inn for å selge opp til 13 millioner aksjer for gründer Øivind Tidsmandsen. 

    Det er ikke kjent hva aksjene vil bli solgt for, men basert på sluttkursen til XXL torsdag vil aksjeposten potensielt kunne selges for 134 millioner kroner. Likevel er det nærliggende å anta at aksjene vil bli solgt med en rabatt.

    Før salget eide Tidemandsen snaut 34 millioner aksjer, som var priset til 349 millioner kroner. 

    I børsmeldingen står det at bakgrunnen for salget er at Tidemandsen skal kunne være med i den kommende emisjonen, og for å sikre «generell likviditet».

    Øivind Tidemandsen har foreløpig ikke besvart Finansavisens henvendelse torsdag ettermiddag.

    Garanterte ikke

    Natt til 1. april slapp XXL nyheten om at sportskjeden refinansierer lån på 1,45 milliarder kroner fra DNB og Nordea. Samtidig skal selskapet gjennomføre en tegningrettsemisjon på rundt 400 millioner kroner.

    Storaksjonærene Altor, Ferd og Odin-fondene har forpliktet at de skal delta i emisjonen slik at deres eierandeler holder seg uendret. Johan H. Andresens Ferd har i tillegg garantert for ytterligere 22.899 aksjer, mens påtroppende XXL-sjef Pål Wibe garanterer for 4 millioner aksjer.

    Men det var en av storaksjonærene som ikke hadde garantert for emisjonen og det var Øivind Tidemandsen. Finansavisen skrev dagen etterpå at gründeren risikerer å bli kraftig utvannet.

    Det er denne emisjonen som Tidemandsen nå selger aksjer for å kunne delta i. Aksjonærer som satt med aksjer pr. 28. april mottar nemlig tegningsretter for emisjonen.

    Har nedbetalt betydelig

    Gjennom investeringsselskapet Dolphin Management hadde Tidemandsen et stort banklån til Nordea, DNB og SEB på 475 millioner ved utgangen av 2018, med sikkerhet i 26,5 millioner XXL-aksjer.

    «Lånet er betydelig nedbetalt. Dolphin har stilt annen sikkerhet for restlånet slik at dette ikke lenger er bundet opp til XXL-kursen», uttalte han til Finansavisen nylig.

    Den seneste tiden har gründeren solgt unna to eiendommer på Bygdøy og Ormøya. Salgene har tilført Tidemandsen rundt 89 millioner kroner i sårt tiltrengt likviditet.

    Av andre investeringer eier XXL-gründeren også aksjer i Home & Cottage og Power, som begge sliter med store underskudd.