Burberry påvirkes kraftig av coronaviruset, men ser tegn til bedring i Asia

Selskapet tror imidlertid det vil ta lang tid for luksusbransjen å returnere til førkrisenivåer. Fortsatt er rundt halvparten av Burberrys utsalgssteder stengt.

SALGSKOLLAPS I SISTE KVARTAL: For britiske Burberry. Her fra en av luksusmerkets butikker i London. Foto: Brian Cliff Olguin
Handel

Det britiske motehuset Burberry har fredag lagt frem tall for sitt avvikende regnskapsår. Dette ble avrundet 28. mars i år, og inkluderer dermed de første effektene fra utbruddet av coronaviruset.

Motehusets salg på sammenlignbar basis var i regnskapsmessige fjerde kvartal ned hele 27 prosent, ettersom rundt seks av ti utsalgssteder var stengt ved utgangen av mars.

Allerede i slutten av januar merket Burberry effekter på etterspørselen fra viruset. 

Salgssmellen kom etter at salget på sammenlignbar basis var blitt økt med 4 prosent de første tre kvartalene i regnskapsåret.

Samlet for fjoråret endte salget ned 3 prosent på sammenlignbar basis, etter en vekst på 2 prosent året før.

Dropper utbytte, ser Asia-bedring

Selskapet opplyser at det ikke er i stand til å gi noen guiding for inneværende regnskapsår, gitt situasjonen med coronaviruset og usikkerheten rundt pandemiens varighet.

Rundt halvparten av selskapets utsalgssteder er fortsatt stengt, og Burberry regner med betydelige effekter fra coronakrisen i regnskapet for inneværende kvartalsperiode, som avsluttes i juni.

Som følge av usikkerheten vil Burberry heller ikke vedta noe utbytte for fjoråret nå. En vurdering av fremtidige utbetalinger vil bli gjort mot slutten av inneværende regnskapsår, opplyser selskapet.

Burberry opplyser imidlertid også om at butikkene i Fastland-Kina og Korea hittil i år har gjort det bedre enn på samme tid i fjor, og at det ikke er tegn til noen brems i denne bedringen.

Samtidig tror selskapet det vil ta tid før luksusbransjen vil komme seg tilbake til nivåene før coronakrisen.

Lavere inntekter og resultat

Totalt endte Burberrys inntekter på 2,63 milliarder pund i det avsluttede regnskapsåret, ned 3 prosent. Året før var de på 2,72 milliarder.

Justert driftsresultat for året oppgis til 433 millioner pund, ned fra 438 millioner året før. Ordinært driftsresultat sank imidlertid fra 437 til 189 millioner.

Justeringene på totalt 245 millioner pund er i hovedsak nedskrivninger og avsetninger knyttet til covid-19-pandemien, forklarer Burberry.

Etter regnskapsstandarden IFRS 16, som Burberry heretter vil ta i bruk, var justert driftsresultat 404 millioner pund og ordinært driftsresultat 160 millioner.

burberry
kvartalstall
mote
luksus
coronavirus
covid-19
coronakrisen
utbytte
guiding
asia
kina