Skagerak Gruppen håver inn på salg av kosttilskudd - venter rekordår i 2020

Lønnsomme Skagerak Gruppen vokste via oppkjøp i fjor. I år venter kosttilskuddselskapet rekord både på topp- og bunnlinje.

TIL SALGS - TIL DEN RETTE PRISEN: – Vi tjener mer penger enn Medpalett, som ble solgt for 700 millioner kroner i 2016, sier styreleder og største eier i Skagerak Gruppen, Rikard Storvestre. I 2005/06 solgte han Vesterålens Naturprodukter til et dansk selskap. Foto: Finansavisen
Handel

Via datterselskapet Biomed Pharma har Skagerak Gruppen i en årrekke tjent gode penger på salg av kosttilskuddet Collagen Plus. I juni i fjor kjøpte Skagerak Gruppen opp Lectinect i Bergen, og sikret seg dermed kosttilskuddprodukter som Lectinect Mage og Lectinect Melatonin Forte.

– Vårt mest kjente produkt er Collagen Plus, som er blitt gjort kjent via TV 2-reklamer med Charter-Svein. Dette og Lectinect Mage er våre to hovedprodukter, sier styreleder Rikard Storvestre i Skagerak Gruppen på telefon fra Brasil.

Skagerak Gruppen har noe butikksalg, men det meste blir solgt via abonnement direkte til kundene. Selskapets kosttilskuddprodukter har i dag over 100.000 brukere.

– Norge er vårt hovedmarked, men vi selger også produktene i Sverige og Finland. Vi satser på videre vekst i disse to markedene fremover. Vi skal lansere nye produkter der, og kjøre litt mer trøkk på markedsføringen, sier Storvestre.

FRONTES AV CHARTER-SVEIN: Kosttilskuddet Collagen Plus er et av Skagerak Gruppens mest kjente produkter. Foto: Biomed Pharma

2020 ligger an til å bli rekordår

Skagerak Gruppen økte omsetningen med 20 prosent til 175 millioner kroner i fjor, noe som ifølge Storvestre hovedsakelig skyldtes oppkjøpet av Lectinect.

– I år skal vi ta ut synergiene av dette. Vi forventer betydelig vekst i Lectinect i 2020; kanskje så mye om 50 prosent omsetningsvekst. Lectinect Melatonin Forte var tidligere på resept, men ble frigitt 1. januar. Vi har solgt mye av dette produktet i år.

Lectinect nådde i fjor en omsetning på 43,5 millioner.

– 2020 blir blir sannsynligvis vårt beste år så langt. Målet er å nå en omsetning i Skagerak Gruppen på godt over 200 millioner kroner, sier Storvestre.

Skagerak Gruppen kan ikke bare vise til vekst på topplinjen. Vel så imponerende er lønnsomheten i selskapet. Fjoråret ble avsluttet med et driftsresultat på 49,5 millioner kroner og en driftsmargin på 28,3 prosent. De siste tre årene har generert et akkumulert overskudd på 101 millioner kroner, og eierne er blitt tilgodesett med utbytter på til sammen 87 millioner i denne perioden.

– Vi er fornøyd med resultatet i fjor, og håper å nå 60 millioner i år. Ettersom vi sender produktene i posten er vi lite berørt av corona, sier Storvestre.

– Vi har mye innkjøp i euro, så vi var litt bekymret da euroen var oppe i 13 kroner, men det har heldigvis stabilisert seg, fortsetter han.

Skagerak Gruppen

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter174,8145,9
Driftsresultat49,547,7
Resultat før skatt49,647,5
Årsresultat38,435,6
  • Tilbyr kosttilskudd som hovedsakelig blir solgt via abonnement direkte til kundene.
  • Datterselskapet Biomed Pharma har blant annet Collagen Plus i sin portefølje. Lectinect, som ble kjøpt i fjor, tilbyr blant annet Lectinect Mage og Lectinect Melatonin Forte.
  • Familien Storvestre eier 85 prosent av aksjene i selskapet. Resten er fordelt på styret og på de 22 ansatte.

Kan selge - til den rette prisen

Rikard Storvestre med familie eier 85 prosent av aksjene i Skagerak Gruppen. Konkurrentene i Norge er utenlandske selskaper. Nutraq, som står bak Vitaepro, har i dag svenske eiere. Medpalett i Sandnes, med blåbærproduktene Medox, ble solgt til tyske Evonik Nutrition & Care i 2016.

Storvestre startet Vesterålen Naturprodukter i 1997, og selskapet ble solgt til et dansk selskap i 2005/06. Vesterålen Naturprodukter ble siden solgt til Pfizer.

– Jeg har solgt noen selskaper opp igjennom årene, sier Storvestre, som ikke legger skjul på at også Skagerak Gruppen kan være til salgs «hvis et utenlandsk selskap med mye penger» skulle vise interesse.

Vi tjener mer penger enn Medpalett, som ble solgt for 700 millioner kroner i 2016
Rikard Storvestre

– Alt er vel til salgs - til den rette prisen. Skagerak Gruppen har god cash flow og har generert gode utbytter. Og vi tjener mer penger enn Medpalett, som ble solgt for 700 millioner kroner i 2016. I tillegg begynner jeg å bli en gammel mann, sier Storvestre (født i 1958).

Storvestre er nå «coronafast» i Brasil, hvor han bor store deler av året. Der har han investert litt i eiendom; blant annet et lite leilighetshotell.

– Hotelldrift er ikke bransjen å være i i 2020. Alt har vært stengt her siden mars, og vi vet ennå ikke når hotellet kan åpnes igjen. De siste ukene har det daglig vært over 1.000 coronadødsfall i Brasil, og alle går med masker. Jeg skulle nok heller ha investert i eiendom i Oslo, sier Storvestre.

skagerak gruppen
biomed pharma
lectinect
rikard storvestre
collagen plus
lectinect mage
kosttilskudd
charter-svein
Nyheter
Handel