Ingen coronakrise for Bunnpris

Coronakrisen har gitt økt omsetning for Bunnpris-kjeden. Bare ti av rundt 235 butikker har hatt svakere utvikling i vår, ifølge adm. direktør Kjell Engløkk.

NYE BUTIKKER: I løpet av 2020 skal Bunnpris-kjeden åpne ti nye butikker.  Foto: Erlend Kjernli
Handel

– Coronakrisen har gitt oss økt omsetning, av rundt 235 butikker har bare cirka ti butikker hatt en negativ effekt og det skyldes beliggenheten. Men utenom disse har utviklingen vært positiv, sier adm. direktør Kjell Engløkk i I. K. Lykke AS, som står bak Bunnpris-kjeden.

Også i fjor hadde selskapet en positiv utvikling. For 2019 endte overskuddet på nesten 59 millioner kroner, en bedring på over 25 millioner kroner fra året før.

– Den største forskjellen fra 2018 til 2019 er driftsforbedringer. De seneste tre-fire årene er butikkdriften bedret, og vi har snudd selskapet. I løpet av fjoråret avviklet vi også en del prosjekter og la ned noen butikker, forteller Engløkk.

I. K. Lykke (konsern)

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter2.0182.213
Driftsresultat133,258,2
Res. før skatt78,845,9
Årsresultat58,532,4

Fra 62,3 til 17 mill.

I tillegg er det enkelte positive engangseffekter, slik som at Bunnpris vant en rettssak mot Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus i fjor vår. Striden stod om at Studentsamskipnaden ville plassere Bunnpris i underetasjen og konkurrenten Kiwi én etasje opp i et nybygg i Kringsjå studentby i Oslo.

Det ville dog ikke Bunnpris, og krevde 62,3 millioner kroner i erstatning.

Saken gikk i Oslo tingrett i fjor vår. Matkjeden vant, men erstatningen ble senket til 17 millioner kroner.

– Tross overskudd på 25 millioner kroner betales det ikke utbytte til eierne?

– Vi ønsker å drive sikkert og trygt, og bygge kapital. Selskapet har ikke betalt store summer i utbytte tidligere heller, sier Engløkk, som har ledet I. K. Lykke siden høsten 2012.

STOREIER: Styreleder Christian Lykke. Foto: NTB Scanpix

Det er Lykke-familien som eier selskapet. Christian, Ivar Edvard og tidligere Bunnpris-sjef Trond Lykke eier mellom 16 og 22 prosent hver, og det er førstnevnte som er største eier og siden 2013 styreleder. Resten av aksjene er eid av andre familiemedlemmer, med mellom 1,2 prosent og nær 7 prosent i eierandel. 

Trekkes ned av IFRS

I regnskapet er det store endringer under både eiendeler og gjeld. For mens såkalt bruksretteiendel øker fra null til over én milliard kroner, øker langsiktige og kortsiktige leieforpliktelser med 1,2 milliarder. Årsaken er innføring av en ny IFRS-standard, som påvirker mange regnskaper – særlig innen dagligvare.

Sett bort fra denne effekten hadde årsresultatat vært enda bedre, ifølge Engløkk. Den nye regnskapsstandarden påvirker resultatet negativt med rundt 20 millioner kroner før skatt.

I løpet av inneværende år er har Bunnpris planer om å åpne enda flere butikker.

– Vi skal åpne ti nye butikker, der seks allerede er åpnet, forteller Engløkk.

– Nesten uten unntak startes alle nye butikker på franchise. Men fremdeles eier vi cirka 60 butikker, som nesten alle leverer gode tall, sier han.

bunnpris
Lykke
dagligvare
Nyheter
Handel