<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gin-startup prises til 102 millioner

Hobbygeskjeften til verftsveteran og Endúr-sjef Hans Petter Eikeland er dobbelt så mye verdt som Endúr-aksjene hans.

    Publisert 7. juli 2020 kl. 20.52
    Oppdatert 9. juli 2020 klokken 08.25
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 924 ord
    IKKE HYLLEVARMERE: Bareksten Botanical Gin har vunnet dobbelt gull i San Francisco World Spirits Competition, og er kåret til verdens beste London Dry Gin. Foto: Anders Horntvedt

    Jørn Lyseggen– 2020 er blitt kontrastenes år. 16. mars ble fem av syv ansatte permittert grunnet Covid-19, sier Hans Petter Eikeland (60), styreleder i OSS Craft Distillery, som lager gin og andre typer brennevin for salg på Vinmonopolet, i utelivet, og til eksport.

    Samme ettermiddag mottok selskapet en epost fra San Francisco World Spirits Competition.

    – De anses som det uoffisielle VM og OL for spritprodukter. Bareksten Botanical Gin hadde nok en gang vunnet dobbelt gull og er i tillegg kåret til verdens beste London Dry Gin, opplyser Eikeland.

    I tillegg fikk et annet produkt sølvmedalje: Bareksten Botanical Aquavit.

    Dobling i verdsettelse

    Eikeland har lang erfaring fra verfts- og offshorebransjen. For tiden er han konsernsjef i børsnoterte Endúr, som ble etablert i fjor etter sammenslåing av Bergen Group og Endúr Fabricom.

    STOR I GIN, MINDRE I MARITIM SEKTOR: Hans Petter Eikeland er konsernsjef i Endur og største eier i OSS Craft Distillery. Foto: foto: bergen group

    Med 2,7 prosent er han også sjette største aksjonær i selskapet. For tiden verdsettes Endúr til rundt 330 millioner kroner. Dermed er Eikelands aksjepost er verd rundt 9 millioner kroner.

    Til sammenligning omsettes OSS Craft Distillery-aksjen omsettes dag til 500 kroner pr. stykk, ifølge Eikeland.

    OSS Craft Distillery

     
    (Mill. kr) 2019 2018
    Driftsinntekter 16,9 10,5
    Driftsresultat −1,3 −6,0
    Resultat før skatt −1,4 −6,1
    Årsresultat −1,4 −6,1

    Eiere: Hans Petter Eikeland (20,7 %), Bergen Eiendom Invest (4,9 %), Stig og Lena Albriktsen (4,4 %), Dag Jarle Aksnes (4,2 %), Morten Albriktsen (3,4 %), andre (62,4 %).

    – Beløpet er basert på private handler blant aksjonærene, og styret vurderer fortløpende når det er et passende tidspunkt for en tilrettelegging av markedsplass for aksjehandler i selskapet, opplyser han.

    Det tilsier at OSS Craft Distillery verdsettes til 102 millioner kroner, og at Eikelands eierpost i destilleriet er verdt 21 millioner kroner – mer enn dobbelt så mye som Endúr-aksjene.

    OSS Craft Distillery-aksjene har også en kraftig verdistigning. Våren 2018 hentet selskapet 11 millioner kroner i en emisjon som priset bedriften til 56 millioner kroner. 

    – Attraktiv fra investorståsted

    Eikeland har tidligere fortalt til Finansavisen at jobben i industrikonsernet tar mest oppmerksomhet, men at han alltid har hatt øynene åpne for interessante investeringscaser ved siden av.

    26 BÆR OG URTER: OSS Craft bruker både lokale og importerte vekster i ginen. Foto: Anders Horntvedt

    Tidligere har han brukt tid på å konsolidere låsbransjen i Norge sammen med Ståle Raa, før selskapet Låsservice ble solgt videre til Assa Abloy. Han er også nest største aksjonær i selskapet 7Fjell, som lager Norges beste øl, i hvert fall ifølge Eikeland selv.

    Brennevinsbransjen er attraktiv sett fra et investorståsted, mener Eikeland.

    – Den har høy grad av recurrent business hvis man først får etablert et fotavtrykk. I tillegg er norske produkter attraktive internasjonalt. Med vår design, våre anerkjennelser og Barekstens mystikk, mener jeg vi har et godt nordisk produkt med store muligheter internasjonalt.

    Flasken er designet av bergensfirmaet Kind Conceptual Branding, og er en nøkkelbrikke i universet som Stig Bareksten (47) prøver å skape.

    Bareksten har bakgrunn fra utelivet i Bergen og Oslo, og har nå tittelen master distiller og CEO.

    Vi har den siste tiden opplevd at både det norske markedet og våre internasjonale kunder våkner til live
    Hans Petter Eikeland, styreleder i OSS Craft Distillery

    – Jeg har en fascinasjon for mørket, så vi prøver å formidle noe annet enn midnattssol, fjorder og blå himmel. Norge er alt det, men også tusser, troll og urfrykten for skogen, har Bareksten tidligere sagt til Finansavisen.

    MØRK TYPE: – Vi prøver å formidle noe annet enn midnattssol, fjorder og blå himmel. Norge er alt det, men også tusser, troll og urfrykten for skogen, sier Stig Bareksten, daglig leder i OSS Craft Distillery. Foto: Anders Horntvedt

    Han bruker både importerte vekster som korianderfrø i ginen, men også lokale blomster og urter.

    Har økt med 166 prosent i år

    Eksport og taxfree har tradisjonelt stått for rundt 75 prosent av omsetningen. Den andelen har gått betraktelig ned, men salget har tatt seg opp likevel.

    En 0,7 liter-flaske Bareksten-gin koster 569 kroner på Vinmonopolet. Dermed ligger den 70–80 prosent over klassikere som Gordon's og Beefeater, men kundene vil ha den.

    – Vi har den siste tiden opplevd at både det norske markedet og våre internasjonale kunder våkner til live. Våre produkter på Vinmonopolet har hatt en veldig god vekst i 2020, sier han.

    Bareksten Botanical Gin hadde en salgsøkning på over 90 prosent for årets fem første måneder, mens ginproduktene samlet hadde en økning på hele 166 prosent.

    OSS Craft Distillery eier også datterselskapet Norsk Spritproduksjon, som holder til i nabobygget, rett ved Bergen lufthavn Flesland.

    PROSAISKE LOKALER: OSS Craft Distillery holder til rett ved Bergen lufthavn Flesland. Foto: Anders Horntvedt

    Norsk Spritproduksjon produserer etanol til industribruk, og har i år kastet seg på produksjon av desinfiserende håndsprit.

    – Samlet sett har OSS Craft og datterselskapet en omsetning som har passert totalomsetningen for hele året 2019, sier Eikeland.

    En dobling av omsetningen i 2020 mot fjoråret er ikke urealistisk
    Hans Petter Eikeland, styreleder i OSS Craft Distillery

    Siden starten har selskapet et samlet underskudd på 17 millioner kroner.

    – Når skal dere tjene penger?

    – En dobling av omsetningen i 2020 mot fjoråret er ikke urealistisk. Da får vi en totalomsetning på rundt 40 millioner, med et forventet godt resultat.

    Eikeland er ikke den eneste i børs og finans som har tatt posisjon i de nye, norske håndverksdestilleriene. 

    Kjetil Holta er stor aksjonær i Det norske brenneri, der tidligere Se og Hør-sjef Odd Nelvik er daglig leder.  

    Jørn Lyseggen, gründer i San Francisco-baserte Meltwater er på sin side stor aksjonær i Aurora Spirit Destillery. Bedriften holder til i Nord-Troms, og produserer brennevin under merkenavnet Bivrost.

    Lyseggen er gründer og sjef for det San Francisco-baserte programvareselskapet Meltwater.