Storbritannia med netthandel-skatt

Finansminister Rishi Sunak vurderer avgift på netthandel for å redde mest mulig av Storbritannias fysiske butikker, ifølge Bloomberg.

Sliter: Fysiske butikker i Storbritannia har fått ekstra motstand med coronapandemien. Foto: Bloomberg
Handel

Britiske handlegater har lenge slitt. I år er problemene forsterket av generelt svakt konsum, hvorav mer av handelen skjer gjennom nettaktører. Dette vil den britiske finansministeren, Rishi Sunak, motvirke gjennom både å endre eiendomsskatten for fysiske butikker og å innføre en egen omsetningsavgift for netthandel.

Leietager betaler

Rundt 2 millioner fysiske butikker er i dag underlagt avgifter basert på leieprisene. Sunak vurderer å utjevne denne forskjellsbehandlingen vis-à-vis nettbutikkene. 

Før det ferskeste parlamentsvalget, lovet statsminister Boris Johnson skattelette for fysiske butikker, puber og restauranter. Nå ser det ut til at løsningen heller blir å innføre skatter for netthandelen. 

Samtidig har britiske restauranter og underholdningsbedrifter fått en ettårig pause fra avgiftene for å klare seg gjennom coronaproblemene. Ifølge Bloomberg tilsvarer dette en støtte på 10 milliarder pund.

Detaljhandelstallene for juni viste imidlertid uventet kraftig økning på 13,9 prosent. Fallet fra juni i fjor er dermed redusert til bare 1,6 prosent.

Vil ta 2 prosent

Det aktuelle forslaget går ut på å endre skattegrunnlaget fra leieprisene til markedsverdien av tomter og bygninger. Samtidig vil skatten i så fall flyttes fra leietageren til eieren av lokalene. 

I tillegg vurderes en egen omsetningsavgift på 2 prosent på fysiske varer solgt over nettet, noe som ventes å gi et proveny på 1,5 milliarder pund årlig, ifølge det britiske finansdepartementet.