Når du kjøper en Louis Vuitton-veske, går nesten en tredjedel av pengene rett i fôret til den franske eieren

Louis Vuitton kan takke nordmenn og turister med god råd for enda et vekstår, men måtte få kontantstøtte i år.

REISERESTRIKSJONER: Louis Vuitton-butikken i Oslo opplevde voldsom nedgang i mars. Foto: NTB Scanpix
Handel

Nordmenn og turisters kjøp av luksusprodukter fra Louis Vuitton i Norge ga motehuset en omsetningsøkning på 25,5 prosent i fjor. Luksusforhandleren solgte vesker og andre produkter for over 188 millioner kroner.

Og det ligger god lønnsomhet i å selge rådyre vesker. I fjor hadde Louis Vuitton en gullkantet driftsmargin på 30 prosent, som er milevis over hva andre retailere opererer med. Det bidro til et overskudd på 43,6 millioner kroner.

Bror William Stende, direktør for mote og fritid i hovedorganisasjonen Virke, mener dette blant annet skyldes turisme.

– Omsetningsøkningen til Louis Vuitton viser at vi nordmenn har god råd og at turistene er viktige for luksusbransjen. Tilstrømmingen av turister til Norge var bra i 2019, sier Stende.

Louis Vuitton Norge

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter188,7150,3
Driftsresultat55,739,0
Resultat før skatt56,339,1
Årsresultat43,629,8

Kompenserer ikke

Kles- og motebransjen er av bransjene som har vært hardest rammet av coronasituasjonen. Dette gjelder spesielt luksusforhandlerne, som er svært avhengige av turisme. Reiserestriksjoner har gjort at turistene man finner i Oslo i sommer, er nordmenn.

– Det er vanskelig å si hvor hardt bransjen blir rammet. Jeg har ingen klare tall på det, men det er helt klart at luksusmerkene i Oslo er avhengig av turister, sier Stende.

– Selv om det har vært bra trafikk av nordmenn til storbyene, så tror jeg ikke det klarer å kompensere bortfallet av rike asiater og andre velstående turister som drar opp omsetningen, sier han.

Også nordmenn har begrensede muligheter til utenlandsreiser i år, og mange velger derfor å feriere i Norge.

– Selv om det er mange som helt sikkert har mye penger nå, fordi de ikke bruker penger på utenlandsreiser, kulturopplevelser og like mange restaurantbesøk, så vil nok noe av det utløses i luksusvarer, men ikke nok til at det klarer å kompensere for de rike turistene, sier Stende.

– Jeg tror derfor de kommer til å merke reiserestriksjonene godt, sier han.

Mottok kontantstøtte

Louis Vuitton er en av butikkene som har fått kompensasjon under tilskuddsordningen som var for mars, april, mai og juni. Butikken mottok i overkant av 200.000 kroner i kontantstøtte.

– Louis Vuitton fikk faktisk ganske mye utbetalt, og det er fordi de hadde en voldsom omsetningsnedgang da corona inntraff i mars, sier Stende.

I januar skrev Finansavisen at Chanel skal åpne butikk i Nedre Slottsgate 10, ved hjørnet av Karl Johans gate der Hennes & Mauritz i mange år holdt til. I lokalene ved siden av skal det også åpne en flaggskipbutikk. Hvilket merke som skal inn, kommer ikke frem, men enkelte har nevnt at Louis Vuitton, som allerede har flyttet flere ganger i området, er en mulig leietager.

Kraftig resultatnedgang

Nylig slapp det franske holdingselskapet Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) regnskapstall for første halvår. Konsernet ble dannet etter en fusjon mellom champagneprodusenten Moët & Chandon og cognacprodusenten Hennessy, og senere med motehuset Louis Vuitton.

I første halvår i år falt omsetningen med 27 prosent til 18,4 milliarder euro, tilsvarende 198 milliarder kroner. Også lønnsomheten ble kraftig påvirket av coronaviruset, og overskuddet raste ned fra 7,8 milliarder euro til 544 millioner euro.

For motevirksomheten, med Louis Vuitton og Christian Dior i spissen, var omsetningen ned 23 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Selv om coronaviruset har gjort et kraftig innhugg i den franske luksuskjedens inntjening, har LVMH-aksjen holdt seg relativt godt på Paris-børsen. Siden årsskiftet er kursen ned rundt 10 prosent, og nå prises LVMH til 188 milliarder euro, tilsvarende snaut 2.000 milliarder kroner.

louis vuitton
lvmh
luksusmerker
mote
coronavirus
reiserestriksjoner
Nyheter
Handel
Børs