Young Sook Tøsti har gjort suksess med Miki JFC - omsetning har gått firegangeren siden 2011

Spisepinne-, saus- og ingefærgrossisten Miki JFC surfer på sushibølgen. Selskapets omsetning har gått firegangeren siden 2011.

VOKSER PÅ SUSHIMATERIELL: Spisepinner, sauser og syltet ingefær er i sortimentet til Miki JFC. Foto: Dreamstime
Handel

Tre sushirestauranter fantes det i Norge, alle i Oslo, da selskapet Miki Trading startet sin engroshandel og import av sushiprodukter i 1998.

Det var på tiden urbanist og skribent Erling Fossen skrev kommentaren med tittelen, «Sushi er kattemat» i Morgenbladet. Det var også 10–12 år før sushibarene kom for fullt, og rundt 20 år før sushibrettene ble hyllevare i dagligvarebutikkene.

– Få kjenner bransjen like godt

«I dag er det få som kjenner bransjen, leverandørsiden og produkter for sushi-industrien like godt – om noen», skriver selskapet om seg selv på nettsidene sine.

Spisepinner, sauser og syltet ingefær er i sortimentet til grossisten, som holder til i et næringsområde på Grini i Bærum.

Selv om man tar høyde for at selskapet har endret periodiseringen av regnskapet, er det ingen tvil om at sushibølgen har gitt vært butikk for Miki JFC: Selskapets omsetning har gått firegangeren siden 2011.

Etter en omstrukurering i 2010 har selskapet ikke hatt noen år med lavere margin enn 8 prosent. Bare de seneste tre årene har selskapet hatt et samlet resultat før skatt på 25 millioner kroner.

LØNNSOM: Selskapet holder til på Grini i Bærum. Foto: Anders Horntvedt

«De siste få år har sushi blitt kjent og populær hos unge som gamle og antall sushi-restauranter har økt kraftig», skriver selskapet.

Solgte for rundt 80 millioner kroner

Ved oppstarten het gründeren Young Sook Tøsti (71). I 2018 solgte hun og holdingselskapet H & A Invest aksjene i Miki Trading til JFC international (Europe) Group for rundt 80 millioner kroner.

JFC står for Japan Food Corporation. Selskapet har som forretningsidé å selge flest mulig matvarer fra Japan og det øvrige Asia.

Miki JFC

(Mill. kr)20202019
Driftsinntekter83,574,1
Driftsresultat8,07,5
Resultat før skatt7,47,3
Årsresultat5,75,7
Eier: JFC International (Europe).

Finansavisen har vært i kontakt med Miki JFC, men ledelsen i selskapet har ikke respondert på vår invitasjon til intervju.

Miki JFC
miki trading
Young Sook Tøsti
Japan Food Corporation
JFC
Sushi
Nyheter
Handel