<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ribbemangel – tollen på importert svinekjøtt senkes

Fra tirsdag senkes tollen på svinekjøtt ettersom coronapandemien har bidratt til større etterspørsel. Ifølge Nortura vil flere juleribber i år være importert.

    Publisert 12. okt. 2020 kl. 20.16
    Oppdatert 12. okt. 2020 klokken 20.17
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 151 ord
    SNUDD PÅ HODET: Etter flere år med overskudd på svinekjøtt er situasjonen snudd på hodet på grunn av coronasituasjonen, og Norge må importere svinekjøtt. Illustrasjonsfoto: NTB

    Stengte grenser og redusert grensehandel har ført til økt salg av norsk svinekjøtt. Veksten i salget er så stor at produksjonen ikke klarer å holde følge, skriver Nationen.

    Derfor setter Landbruksdirektoratet fra tirsdag ned tollsatsen på import av svinekjøtt.

    – Forbruket av svinekjøtt er større enn produksjonen. Situasjonen begrunnes med coronatiltakene som blant annet påvirker grensehandelen, skriver seksjonssjef for import i Landbruksdirektoratet i en epost til avisen.

    Det er første gang på fem år at tollen settes ned på svin, og kuttet gjelder fra 13. oktober til 9. november. Tollsatsen er redusert fra 64,96 kroner til 43 kroner pr. kilo.

    – Vi regner ikke med at bransjen ønsker å importere mer enn det som er strengt nødvendig, men det er grunn til å anta at mer av juleribba vil være importert i år, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura totalmarked til avisen.