Motekjede med gjeld til over ørene – tyr til refinansiering

Bertoni sliter og må ty til refinansiering for å redde driften.

SLITER: Bertoni sliter tungt og må nå ty til refinansiering for å holde hodet over vannet.  Foto: Lena S. Falck
Handel

Den kjente danske kleskjeden Bertoni kjemper for sin overlevelse og er nå i forhandlinger med sine kreditorer i et forsøk på å avverge konkurs. 

Tidligere denne måneden startet selskapet refinansiering. 

Nå viser kreditorinformasjon at Bertoni sitter med gjeld for totalt 27 millioner danske kroner, eller 39,3 millioner norske kroner. Brorparten av gjelden er bankgjeld, gjeld til det offentlige og gjeld til alminnelige kreditorer. 

Kreditorene har sikkerhet i form av pant i blant annet varelageret på 9,6 millioner kroner. 

– Dessuten har morselskapet sikkerhet i selskapets kapitalinteresse i det norske datterselskapet, sier rekonstruktør Ole Erlich-Eriksen til RetailNews

Bertoni driver butikker i både Norge og Danmark og har lenge kjempet om inntjeningen, men nå er situasjonen blitt så alvorlig at en redningsaksjon må til for å forhindre konkurs.

Adm. direktør Bent Birger Rasmussen sa i forrige uke at det allerede er opprettet dialog med Bertonis kreditorer. Selskapet har eiendeler for i alt 21,5 millioner kroner – altså ikke nok til å dekke gjelden det har opparbeidet seg.

2019 endte med et dundrende underskudd på 12,8 millioner kroner, og selskapet venter å tape ytterligere en tredel av budsjettert omsetning inneværende år. 

Rasmussen tror imidlertid selskapet kan overleve så lenge en rekonstruksjon finner sted. Under finanskrisen endte selskapet også med å måtte refinansieres.