Blodrødt for Indiska i Norge

Omsetningen stupte for Indiska Magasinet i Norge i fjor. Kleskjeden har tapt til sammen 50 millioner kroner på sin norske virksomhet de seneste fem årene.

TAPTE 14 MILL.: Store vareforsinkelser, tekniske forstyrrelser i oppgraderingen av nettbutikken og en nedgang i antall besøkende i de fysiske butikkene preget fjoråret for Indiska Norge i fjor. Denne butikken på Sandvika Storsenter ble stengt i fjor. Foto: Iván Kverme
Handel

Indiska Magasinet avsluttet fjoråret med en omsetning i Norge på 52,6 millioner kroner. Det er en svikt på 16,5 prosent fra året før, det til tross for at regnskapet for 2019 inneholdt fire måneder mer (selskapet gikk over fra avvikende regnskapsår til å følge kalenderåret, red.anm.).

– Vi hadde flere produksjonsstopp i leveransene. Det skapte store vareforsinkelser og feil timing. I tillegg opplevde vi store tekniske forstyrrelser i oppgraderingen av e-handelen. Sist, men ikke minst, slet Indiska - i likhet med alle andre retailere - med en nedgang i antall besøkende i fysiske butikker, sier adm. direktør og eier av Indiska Magasinet, Karin Lindahl.

Indiske stengte butikkene i Ski og på Sandvika Storsenter i løpet av 2019, og kjeden har nå fem butikker i Norge.

Indiska Magasinet (Norge)

(Mill. kr)2019*2018*
Driftsinntekter52,663
Driftsresultat−13,9−6,8
Resultat før skatt−13,9−6,8
Årsresultat−13,9−6,8

*2018 favner 12 måneder (01.09-31.08) mens 2019 favner 16 måneder (01.09.18-31.12.19)

Fem år med tap

Man må gå helt tilbake til 2014 for å finne plusstall på bunnlinjen i Indiska Magasinets norske virksomhet. I fjor lød tapet på hele 13,9 millioner kroner. Til sammen har Indiska Magasinet tapt 50 millioner kroner på sin norske virksomhet i løpet av de seneste fem årene.

– Detaljhandelen er under stort press med økt konkurranse, høye husleier og fallende antall besøkende i butikkene. Vi skal fortsette å satse på utvikling av nettbutikken, et sterkere sortiment med god passform og mer moderne design, sier Lindahl om den saken.

– Egenkapitalen i Indiska Norge viste minus 13 millioner ved utgangen av fjoråret?

– Vi skal sørge for at egenkapitalen kommer tilbake i pluss, sier eieren.

– Skal dere fortsette å satse i Norge?

– Ja, det norske markedet er viktig for Indiska. Det gjenstår imidlertid å se hvilken fordeling vi skal ha mellom netthandel og fysiske butikker.

HAR FEM NORSKE BUTIKKER I DAG: – Jeg kan ikke utelukke at flere butikker blir stengt, sier Karin Lindahl, adm. direktør og eier i det svenske konsernet Indiska Magasinet. Foto: Bjorn Dahlgren

Corona-svikt

Omsetningen i Indiska Magasinet er «ekstremt preget» av coronaviruset, ifølge selskapets eier.

– I en periode i mars og april var alle butikker stengt. I mai og juni skjøt salget fart igjen, men de seneste månedene har vært vanskelige som følge av den andre coronabølgen og økte restriksjoner.

– Hvor tror du omsetningen i Indiska Norge lander på i år?

– Det er det for tidlig å si, men den blir lavere i år enn i fjor.

Indiska har butikker i Sverige, Norge og Finland. I tillegg selges produktene via egen nettbutikk og Zalando.

I starten av 2018 ble Indiska-konsernet reddet fra konkurs, og fikk slettet gjeld på 93 millioner svenske kroner. Lindahl ønsker ikke å gå ut med omsetnings- og resultattall for konsernet i 2019, men sier følgende:

– Indiska-konsernet hadde en veldig sterk utvikling fra november 2019 og frem til midten av mars i år. Hvis ikke corona hadde lamslått verden og handelen, hadde vi vært et helt annet sted nå.

– Planlegger dere å stenge flere butikker i Norge?

– Utviklingen av corona har rammet butikkhandelen i Norge og Finland betydelig mer enn i Sverige, så jeg kan ikke utelukke at flere butikker blir stengt, sier Lindahl.

Indiska
Indiska Magasinet
Karin Lindahl
kleskjede
mote
Corona
Nyheter
Handel