Monstervekst for Europris

Europris knallet til med en omsetningsvekst på 28,5 prosent i tredje kvartal. Også lønnsomheten gjorde et kraftig hopp.

VOKSER KRAFTIG: Konsernsjef Espen Eldal i Europris kan glede seg over en omsetningsvekst på 28,5 prosent. Foto: Iván Kverme
Handel

Europris drar definitivt nytte av coronapandemien, med endret atferd og mye tid i hjemmet. I tredje kvartal vokste topplinjen med 28,5 prosent til 1.897 millioner kroner, mens like-for-like-veksten kom inn på 26,5 prosent.

Til sammenligning var markedsveksten på 12,2 prosent i kvartalet, ifølge Kvarud Analyse, noe som betyr at Europris igjen knuste markedet på vekst.

– For året har vi i betydelig grad utkonkurrert markedet og sementert vår posisjon som Norges ledende lavpriskjede. Dette er et resultat av solid varehåndtering i alle deler av verdikjeden, sier konsernsjef Espen Eldal i Europris.

Lønnsomheten gjorde også et kraftig byks, og det justerte driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 402 millioner kroner. Det er en økning på 53 prosent sammenlignet med i fjor.

Helt nederst i regnskapet satt Europris igjen med et overskudd på 190 millioner kroner, mot 85 millioner i samme periode i fjor.

God start

I kvartalsrapporten skriver lavpriskjeden at det har hatt en god start på fjerde kvartal, og er godt posisjonert for julesesongen, som er den viktigste perioden i året.

Ved utgangen av kvartalet hadde Europris en sterk finansiell posisjon med 1,4 milliarder i likviditetsreserver. Bruttomarginen kom inn på 42,8 prosent i tredje kvartal.

Europris åpnet en ny butikk i tredje kvartal, samtidig som det ble flyttet en. I tillegg ble en butikk gjort mindre.

Som følge av coronapandemien har Europris vært en av årets vinneraksjer, og er opp 43 prosent hittil i år.

Tror på kursoppgang

I en flashoppdatering skriver DNB Markets at rapporten er positiv, hvor tallene kom inn betydelig over konsensus.

«Vi forventer at konsensus vil løfte inntjeningsestimatene med 15 prosent for inneværende år, og 5 prosent til neste år på bakgrunn av rapporten. Vi tror på en positiv kursreaksjon i dag», skriver Ole Martin Westgaard i rapporten.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med kursmål på 52 kroner.

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen

Europris

(Mill. kr)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter1.8971.477
Driftsresultat271137
Resultat før skatt243109
Resultat etter skatt19085
europris
EPR
espen eldal
Nyheter
Handel
Børs