Gopro-grossist sluker elsykkel-leverandør

Spex Holding kjøper aksjene i elsykkelleverandøren Beach Mountain, og får samtidig Abra Norge inn på eiersiden.

STYRKER SEG: – Vi har ikke konkurrerende brands, så vi utfyller hverandre på en glimrende måte, sier Are Pedersen, daglig leder i Spex Holding (til venstre). Til høyre Odd Arne Steffensen i Beach Mountain. Foto: Response Nordic
Handel

Spex Holding kjøper aksjene i elsykkelleverandøren Beach Mountain, og får samtidig Abra Norge inn på eiersiden.

– Vi kjenner Beach Mountain godt, og ved å slå oss sammen kan vi øke effektiviteten betydelig. Vi har ikke konkurrerende brands, så vi utfyller hverandre på en glimrende måte, sier Are Pedersen, daglig leder i Spex Holding.

Spex Holding eier Boardshop.no og Response Nordic. Response Nordic ble startet i 2000, og har siden 2000 bygget opp GoPro-merket i Norge.

Etter flere år med vekst rundet Spex Holding en halv milliard kroner i konsernomsetning i fjor.

Konsoliderer stillingen

Nylig overtok Spex Holding aksjene i Beach Mountain, som er en stor leverandør av elsykler til norsk detaljhandel.

Beach Mountain distribuerer i dag blant annet Haibike, GT, Winora, Woom, Babboe, efinity og Eddy Merckx-sykler, samt en rekke andre merkevarer relatert til sykkel og fritid.

Selskapet ble stiftet i 1992, har i dag 15 ansatte og en omsetning i 2019 på 122 millioner kroner.

Det innebærer at distribusjonsselskapene Beach Mountain og Response Nordic får felles eiere og at begge vil inngå i konsernet Spex Holding.

– Begge selskaper er tilbydere av sterke merkevarer til sport- og elektronikkbransjen, og begge har hovedkontor i Trondheim, sier Pedersen.

I tillegg GoPro distribuerer Response Nordic Goal Zero, Volcom, Nitro, Armada og en rekke andre merkevarer relatert til elektronikk og sport og fritid i det nordiske markedet.

Selskapet distribuerer også GoPro og Goal Zero i Belgia, Nederland og Luxembourg.

Storm-aksjonær kommer inn

Transaksjonen innebærer at Invest42, som eier Beach Mountain, kommer inn som aksjonær i Spex Holding med 18 prosent av aksjene.

Ifølge Pedersen er transaksjonen en ren aksjetransaksjon der det ikke utveksles kontanter.

– Det er ikke snakk om å kjøpe ut noen. Dette er en sammenslåing, sier han.

Abra Norge beskriver seg som et investeringsselskap med aktivt eierskap i en bred portefølje av selskaper i både moden og tidlig fase, slik som Fiizk, Grøntvedt Pelagic, Impulse Treningssenter, Headbrands, Water Linked, Idletechs, Scout Drone Inspection og ulike eiendomsselskaper. 

Selskapet er et holdingselskap med 316 millioner kroner i egenkapital som i dag drives og kontrolleres av brødrene Bernt og John Thoresen. 

I august ble det meldt at Abra Norge hadde kjøpt 2,9 millioner aksjer i børsnoterte Storm Real Estate STORM, tilsvarende 32,8 prosent av aksjene i selskapet.

– Kan utnytte sesongene

– Beach Mountain jobber utelukkende i Norge i dag. Bare der ligger det muligheter for å utvikle kundegrunnlaget. I tillegg får vi samlet alt i ett hus, og vi kan utnytte sesongene bedre. Mens Response Nordic primært leverer vintervarer, selges elsykler primært når det ikke er snø, sier Pedersen.

Spex Holding

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter500,9405,5
Driftsresultat24,216,2
Resultat før skatt15,520,6
Årsresultat11,916,1

Eiere: Are Johan Pedersen (23,5 %), Gorm Andreas Pedersen (24,5 %), Invest 42 (18 %), Skrenten 21 (14,9 %), andre (20,1 %).

Response Nordic leverer til Power og Elkjøp i Norden samt til store kjeder i Benelux-landene.

Han legger til at Spex Holding ønsker en sterkere posisjon som sport- og fritidsgrossist.

Response Nordic

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter480,1387,1
Driftsresultat25,517,9
Resultat før skatt17,121,9
Årsresultat13,217,1

Eier: Spex Holding

– Betyr det flere oppkjøp?

– Vi har ingen umiddelbare planer om det. I stedet ser vi på aktuelle merkevarer vi kan ta til det norske markedet. Det morsomste er når vi plukker opp fritidsprodukter i en tidlig fase og gir dem muligheten til å fly i markedene våre. Vi bommer mange ganger, men vi har også truffet bra, sier Pedersen, og trekker spesielt frem GoPro-kameraene og solcelle- og batteribankprodusenten Goal Zero.

Beach Mountain

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter121,8105,0
Driftsresultat5,55,3
Resultat før skatt4,54,3
Årsresultat3,53,3

Eier etter transaksjonen: Spex Holding. Før transaksjonen: Invest 42, som i sin tur var eiet av Abra Norge og Odd Arne Steffensen.