Skal selge MEIR-akevitt i utlandet

Nykommeren Rebel Spirits har sikret seg eksportavtaler for sin akevitt MEIR. For å «skaffe seg ambassadører» satser selskapet nå på folkefinansiering.

AKEVITTÅR I NORGE: – Man kan si mye om 2020, men det blir tidenes akevittår, sier adm. direktør Thomas Patay (t.h.) i Rebel Group. Her sammen med daglig leder Ivan Abrahamsen i datterselskapet Rebel Spirits, som har det internasjonale markedet som sin hovedsatsing. Foto: Lena S. Falck
Handel

Rebel Group ble startet i 2019 av Geir Henning Eikeland og Rolf Kragerud. I januar ble det kjent at Thomas Patay, som i en årrekke var direktør for vin i Arcus, ble adm. direktør i selskapet. Til å lede datterselskapet Rebel Spirits kapret de en av landets fremste akevitteksperter, Ivan Abrahamsen, som i 12 år var ansvarlig for alle brennevinsresepter i Arcus.

I mars i år lanserte Rebel Spirits sitt første produkt, MEIR Aquavit No. 1. Siden har ytterligere tre MEIR-akevitter kommet til.

– Man kan si mye om 2020, men det blir tidenes akevittår, humrer Thomas Patay.

For med kraftig reduksjon i taxfreesalg og grensehandel har Vinmonopolets salg av akevitt skutt i været. I årets ti første måneder ble det solgt nær 1,1 millioner liter akevitt via Vinmonopolet. Det er en vekst på 40 prosent fra samme periode i fjor.

– Og nordmenn skal ha akevitt til jul. Jeg spår tidenes julesalg, sier Patay.

Rebel Group

  • Vin- og brennevinselskap etablert i 2019 av Geir Henning Eikeland (tidligere Excellars-eier) og Rolf Kragerud (tidligere Business Developer i Arcus).
  • Satser på vinimport og etablering av egne merkevarer innen vin og brennevin.
  • Favner Rebel Spirits (egne brennevinsprodukter), Rebel Brands (egne vinmerker) og Rebel Agency (vinimport).
  • Ledes av tidligere adm. direktør i Arcus’ vinselskap Vingruppen, Thomas Patay.
  • Rebel Spirits lanserte akevittmerket MEIR i mars. I dag finnes det fire ulike MEIR-akevitter.
  • Arne Hjeltnes er styremedlem i Rebel Spirits.
  • Til neste år skal MEIR lanseres i utlandet. Målet er drinkmarkedet.
  • De største eierne er de to gründerne og Thomas Patay.

Håper på 250-300 «ambassadører»

Som følge av coronapandemien har importører ikke lenger mulighet for å besøke Vinmonopolet og presentere sine produkter.

– Vi lanserte vår første akevitt bare 13 dager før det ble forbudt å besøke Vinmonopolet, men vi har likevel klart å få bra distribusjon. Vår fatmodnede akevitt MEIR Classic er nå inne i 160 polutsalg, og MEIR Jul, som vi nylig lanserte, er inne i 60 butikker, forteller Patay.

I mai hentet Rebel Spirits 7 millioner kroner i en emisjon der blant andre restaurantgründerne Ole Johan Tollefsen, Børre Jensen og Tor Erik Andreassen kom inn på eiersiden. Nå gjennomfører selskapet en folkefinansieringskampanje der de i løpet av ti dager, og før de har gått live på Folkeinvest.no, har fått inn 2 millioner kroner. Målet er å nå 3,5 millioner.

– Vi gjør ikke dette fordi vi trenger penger, men fordi vi ikke kan markedsføre produktene våre i Norge. Vi håper med dette å få inn 250 til 300 personer som kan være våre MEIR-ambassadører, sier Rebel Group-sjefen.

Rebel Spirits har også mottatt 1,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

INNE I 60 AV VINMONOPOLETS BUTIKKER: MEIR Jul. Foto: Rebel Spirits

Eksportavtale i Sverige

Rebel Spirits sikter imidlertid utenfor Norges grenser. Ifølge Patay er akevitt nemlig i ferd med å bli en trend i utlandet. Med sine lyse og lette akevitter MEIR Aquavit No. 1 og MEIR Pink Aquavit ser selskapet for seg å kunne ta en slurk av det internasjonale drinkmarkedet,

– Vi signerte nylig en eksportavtale med en svensk importør, og om et par uker regner vi med å ha signert en avtale med en importør i Tyskland. I tillegg er vi i dialog med aktører i Danmark og Italia, sier Patay.

– Hvor mye regner dere med å selge av MEIR?

– Foreløpig er vi knøttsmå. Så langt har vi solgt totalt 6.000 liter. November og desember er store akevittmåneder, så vi håper å nå 10.000 liter i løpet av året. Klarer vi det er vi godt fornøyd, gitt den vanskelige coronasituasjonen. Vår hovedsatsing er uansett det internasjonale markedet, og volumene vil vokse når vi får eksporten på plass.

I tillegg til Rebel Spirits favner Rebel Group datterselskapene Rebel Agency (importør av blant annet Chateau Fuisse, Müller-Catoir, Pflüger, Brandini, Bassermann-Jordan, Ricardelle de Lautrec, Karl May og Champagne Mailly) og Rebel Brands (egne vinmerker). De største eierne i Rebel Group er Geir Henning Eikeland, Rolf Kragerud og Thomas Patay.