Netthandelen økte med 820 prosent i natt

Black Friday sørger for ellevill handling fra norske forbrukere.

ØKT NETTHANDEL: Nordmenn økte netthandlene drastisk i natt. Statistikk viser også at menn bruker mer penger på Black Friday enn kvinner. Foto: AFP
Handel

Da klokken passerte midnatt økte norsk netthandel med 820 prosent sammenlignet med en vanlig dag. Elektronikk, barneprodukter og klær og sko var de store salgsvinnerne.

– Salget den første timen av årets største netthandelsdag var 820 prosent høyere enn en normalt. Det skjer etter en Black Week-uke som hadde en kraftig vekst på 74 prosent sammenlignet med i fjor, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge.

Kategorien som vokste mest denne første timen var elektronikk. Der økte salget med hele 2.123 prosent. Også barneprodukter, klær og sko vokste med rundt 1.000 prosent sammenlignet med salget en vanlig dag.

Ifølge Klarnas salgsstatistikk startet årets Black Week med en dobling av salget på mandag, sammenlignet med fjoråret. 

De påfølgende dagene har også vært høy, men lavere enn mandag. Veksten den første timen etter midnatt Black Friday var også 23 prosent lavere enn i fjor.

Tre ganger så stor

De siste årene har vi sett at større deler av salgsvolumet og tilbudene har spredt seg til dagene før selve Black Friday. 

– Samtidig er det verdt å merke seg at Black Friday i fjor fremdeles var mer enn tre ganger så stor som gjennomsnittet av de andre dagene i Black Week, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Den rekordstore interessen for å handle på nett i år tror Klarnas markedsdirektør har sammenheng med coronapandemien og smitteverntiltak.

Netthandelsutviklingen mandag-torsdag Black Week sammenlignet med fjoråret:

  • Mandag: +109 %
  • Tirsdag: +85 %
  • Onsdag: +82 %
  • Torsdag: +41 %

Dette er fylkene hvor forbruket økte mest de to fire Black Week-dagene sammenlignet med 2019:

Norge
74%
Oslo
92%
Viken
85%
Vestland
78%
Vestfold og Telemark
75%
Innlandet
66%
Trøndelag
66%
Troms og Finnmark
65%
Agder
58%
Møre og Romsdal
58%
Rogaland
56%
Nordland
51%
black friday
netthandel
klarna
Nyheter
Handel
Børs