Prisene steg 1,4 prosent i desember

Prisene steg 1,4 prosent i desember sammenliknet med desember året før.

MAT: Prisen på matvarer og ikke-alkoholiserte varer falt i desember. Strømoppgang bidro derimot til en total oppgang.  Foto: Iván Kverme
Handel

Ifølge konsumprisindeksen steg prisene med 1,4 prosent i desember sammenliknet med samme periode 2019. 

Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var opp 3,0 prosent på årsbasis i desember 2020.

«Fra november til desember 2020 økte KPI med 0,4 prosent. Elektrisitet inkludert nettleie var den største bidragsyteren til oppgangen, med en prisøkning på 17,2 prosent. Drivstoff og smøremidler viste også økte priser i desember, med en oppgang på 6,6 prosent. I tillegg steg prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler etter omfattende salgsaktivitet i november», skriver SSB.

I motsatt retning trakk prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. Fra november til desember ble det målt en sesongmessig prisnedgang som må ses i sammenheng med tilbudsaktivitet rundt jul, som bidro til et samlet fall på 2,6 prosent, skriver TDN Direkt mandag.

kpi
konsumpriser
priser
Nyheter
Handel
Børs