Bolia vokser – til tross for mange stengte butikker

– Vårt utgangspunkt som webbasert virksomhet gjør at corona har gitt oss en fordel, sier Bolia-sjef Lars Lyse Hansen. Han forventer vekst både i Norge og konsernet i år.

VOKSER TROSS CORONA: – Første halvdel av 2020/21 er snart tilbakelagt, og konsernet har så langt opplevd 20 prosents vekst – med nesten samtlige butikker stengt, sier Lyse Hansen, konsernsjef i Bolia. Foto: Gard Setsaas
Handel

I regnskapsåret som ble avsluttet 31. august i fjor opplevde møbel- og interiørbutikkene i Bolia Norge en omsetningsvekst på over 11 prosent til 365 millioner kroner. I samme periode vokste det danske konsernet med 22 prosent til 1,1 milliard danske kroner.

Bolia åpnet noen nye butikker i fjor, men ikke i Norge. 18 eksisterende butikker sørget for veksten her til lands.

– I første halvår i fjor vokste konsernet med 20 prosent. I andre halvår – med corona – var veksten 30 prosent. Man kan vel derfor si at corona har gitt oss en fordel, sier Lars Lyse Hansen, konsernsjef i Bolia.

– Hvorfor er det slik?

– Vi er heldige. Vi opererer i en bransje som har hatt medvind under corona. Folk har tilbragt mye tid hjemme og pusset opp. I tillegg har vi den fordelen at vi ble født som webbasert virksomhet. Kundene har shoppet på nye måter under corona, og vi har en plattform som kan håndtere dette.

Bolia Norge*

(Mill. kr)2019/202018/19
Driftsinntekter365,2328
Driftsresultat5,44,7
Resultat før skatt5,54,9
Årsresultat4,33,8

*Avvikende regnskapsår, 01.09-31.08.

  • Møbel- og interiørselskapet Bolia ble startet som ren nettbutikk i 1999.
  • Åpnet i 2000 et showroom i Danmark.
  • Første norske butikk åpnet i 2001. I dag finnes det 18 butikker i Norge.
  • Har 65 egne butikker i ni land. Samtlige – med unntak av butikkene i Norge og Sverige – er nå coronastengt.
  • Eies av danske Lars Larsen Group. Konserndirektør Lars Lyse Hansen har en mindre eierpost.

Vokser tross corona

Norge og Sverige er de eneste av Bolias markeder der fysiske butikker er åpne for øyeblikket. Seks av Bolias 18 norske butikker er imidlertid stengt som følge av funn av den britiske virusmutasjonen på Østlandet.

2019/20 var det første året i historien der over halvparten av vår konsernomsetning var onlinedrevet
Lars Lyse Hansen, Bolia

Til tross for dette opplever Bolia vekst.

– Første halvdel av 2020/21 er snart tilbakelagt, og konsernet har så langt opplevd 20 prosents vekst – med nesten samtlige butikker stengt, sier Lyse Hansen.

– 2019/20 var dessuten det første året i historien der over halvparten av vår konsernomsetning var onlinedrevet. Dette var også tilfellet i Norge, fortsetter han.

I tillegg til nettbutikk tilbyr Bolia digitale visninger av produkter, samt det Lyse Hansen kaller «window shopping».

– Coronasituasjonen har gjort at folk shopper på nye måter. «Window shopping» innebærer at kunden kan stå utenfor butikken, se på produktene og snakke med en butikkmedarbeider via telefon. Vi har hatt personale i butikkene selv om de har vært stengt, forteller han.

– Dere vokser i Norge, men resultatet før skatt viste kun 5,5 millioner kroner i fjor?

– Ja, men vi er fornøyd. Bunnlinjen vokste mer enn topplinjen.

GOD UTVIKLING: – I Norge har jeg tro på en vekst på mellom 5 og 10 prosent i 2020/21, sier konsernsjef Lars Lyse Hansen i Bolia. Foto: Bolia

– Rekordomsetning i 2020/21

Bolia-konsernet har 65 egne butikker i ni land, rundt 600 forhandlere i 60 land, webshop i 32 markeder samt salg til proffmarkedet. I Norge selges produktene kun via egne butikker og på nett.

– Vi selger våre produkter på mange måter. Derfor pleier jeg å si at Bolia er halvt design og halvt tech, sier Lyse Hansen.

Selskapet ble startet som nettbutikk i desember 1999. Året etter ble det etablert et showroom i Danmark, og i 2001 åpnet den første butikken i Norge.

– Den gangen – i 1999 – ble det betraktet som revolusjonerende å kjøpe møbler på nett, sier Bolia-sjefen.

Han forteller at omsetningen er doblet siden 2015, og at konsernet har tjent 300 millioner danske kroner i samme periode. I fjor endte konsernets resultat før skatt på 76 millioner danske kroner.

Lyse Hansen forventer videre omsetningsvekst i år.

– Slik situasjonen er nå, er det selvsagt vanskelig å forutse hvordan 2020/21 vil bli, men basert på veksten hittil i år tror jeg konsernet kommer til å nå en ny rekordomsetning. I Norge har jeg tro på en vekst på mellom 5 og 10 prosent.

Bolia eies av Lars Larsen Group. Lyse Hansen har dessuten en liten eierpost.