Gjør børscomeback med gevinst på 2,6 milliarder

Stein Erik Hagen kjøpte Komplett av børs for én milliard kroner i 2011. Selv om netthandelsaktøren har gjort en rekke feilslåtte satsinger, er verdiene firedoblet.

BØRSKLAR: Stein Erik Hagen har eid Komplett i ti år. Nå ønsker han å børsnotere selskapet, men det er uvisst hvor stort nedsalget til Canica vil bli. Foto: Iván Kverme
Handel

Mandag ble det kjent at Stein Erik Hagen har engasjert ABG Sundal Collier og SEB som finansielle rådgivere for å gjøre comeback med Komplett på børs - ti år etter at han kjøpte selskapet av børs for rundt én milliard kroner.

Det er ikke akkurat overraskende at Hagen velger å ta Komplett på børs etter coronaåret 2020. Netthandelaktøren økte omsetningen fra 7,5 til 9,9 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på formidable 31 prosent.

Lønnsomheten fikk seg også et skikkelig løft, hvor driftsresultatet steg fra 48 til 271 millioner kroner. Det gir en driftsmargin på snaut 3 prosent.

Markedsaktører Finansavisen har snakket med opplyser at Verkkokauppa, Ceconomy, Fnac, Dustin og Dixons er de mest relevante selskapene å sammenligne Komplett med.

Prises til rundt 4 mrd.

Når meglerhusene skal løpe rundt til investorene for å selge inn Komplett er det mest nærliggende å anta at det vil bruke en EV/EBIT-multippel. Ifølge Bloomberg prises Verkkokauppa til 16 ganger EV/EBIT på 2021-estimater.

De andre retailerne innen elektronikk har gjerne en verdsettelse på mellom 10 og 15 ganger EV/EBIT. Ved å anta at Komplett får et driftsresultat på 300 millioner kroner i år, impliserer det en selskapsverdi på mellom 3 og 4,5 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2019 hadde Komplett en rentebærende gjeld på i underkant av 400 millioner kroner. Hvis man antar at gjeldsnivået har holdt seg tilnærmet konstant vil det si at egenkapitalen prises til opptil 4 milliarder kroner.

En kilde Finansavisen har snakket med antyder at elektronikk på nett ikke er så populært blant investorer, siden det henger et Amazon-spøkelse over bransjen.

– De mest optimistiske investorene tror kanskje det er mulig å få en multippel opp mot 20, ved å se på svenske Bygghemma, som har mye høyere vekst og marginer. De største pessimistene vil nok ikke betale mer enn 5-gangeren for Komplett, sier han.

AUTOMATISERT LAGER: Komplett tok i 2015 i bruk et automatisert lager fra Autostore. Lageret ligger i Sandefjord. Foto: Morten Rakke

Milliardgevinst

Etter at Stein Erik Hagen kjøpte Komplett av Oslo Børs i 2011 for én milliard kroner, har han investert rundt 400 millioner kroner i selskapet. Det betyr at investoren sikter mot børs med en gevinst på rundt 2,6 milliarder kroner. 

– Canica er en aktiv og langsiktig eier i Komplett. Samtidig ser vi at det nå kan være et riktig tidspunkt å ta Komplett på børs. Vi har god erfaring som eiere av børsnoterte selskaper med god governance og der vi får en løpende markedsprising av våre verdier. Vi vil fortsette å støtte selskapet som en betydelig og aktiv eier, sier Canica-sjef Nils Setle, og fortsetter:

– En børsnotering vil kunne tilføre nye aksjonærer med komplementær kompetanse som bidrar til fremtidig vekst og inntjening ved å utnytte det sterke fundamentet som er skapt gjennom en vellykket omstilling i Komplett og en sterk underliggende vekst innen e-handel.

Han ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere hverken prising eller størrelsen på Canicas nedsalg.

Flere bomskudd

Selv om gevinsten ligger an til å bli stor for Hagen, har imidlertid ikke alt gått på skinner for Komplett i løpet av eierperioden. I 2017 tapte konsernet 11 millioner på driften, før det tapte 293 millioner kroner før skatt påfølgende år.

Komplett har blant annet brent seg på dagligvareaktøren marked.no, som ble avviklet etter store tap kort tid etter lansering. De fire nisjebutikkene Komplett Apotek, Norsk Bildelsenter, kosmetikkbutikken Blush og interiørbutikken Sixbondstreet ble heller ingen suksess, og eies nå av oppkjøpsfondet Verdane.

Strategien ble derfor endret til å rendyrke forbrukerelektronikk og gamingprodukter, samtidig som Lars Olav Olaussen kom inn som konsernsjef.

REDNINGSMANN: Konsernsjef Lars Olav Olaussen i Komplett har snudd skuta etter et stort tap i 2018. Foto: Komplett

Venter kraftig vekst

Komplett har virksomhet i Norden, og består av merkevarene Komplett, Komplett Bedrift, Itegra og Webhallen. Hovedkontoret ligger i Sandefjord.

– Netthandel tar markedsandeler fra tradisjonelle butikker, men representerer fortsatt bare cirka 37 prosent av totalmarkedet på elektronikk i Skandinavia. To av tre elektronikkvarer selges fortsatt i butikk, så potensialet vårt online er betydelig. I 2020 har vi jobbet hardt for å gi kundene enda bedre kundeopplevelse og raskere levering av varer. Dette innovative arbeidet vil vi fortsatt prioritere, sier konsernsjef Lars Olav Olaussen.

– Hvorfor ble lønnsomheten bedret i fjor?

– Vi har en veldig god organisasjon som har dratt gjennom et stort volum på en kostnadseffektiv måte. Samtidig har vi jobbet godt med øke marginene, sier Olaussen.

– Hvordan tror du 2021-tallene blir?

– Vi satser på sterk vekst, og fjorårets trend har fortsatt inn i januar. Hvor vi lander har jeg ikke et godt svar på, sier han.