Rigger seg for hjemmesommer

XXL selger sportsutstyr som aldri før og i januar økte omsetningen med 50 prosent. – Vi forventer staycation-effekter til sommeren, sier konsernsjef Pål Wibe.

OFFENSIV: Konsernsjef Pål Wibe i XXL har økte omsetningen med 11 prosent i fjerde kvartal. Nå skal han ta markedsandeler, øke marginene og kutte kostnader. Foto: Eivind Yggeseth
Handel

– Vi er veldig fornøyd med kvartalet og fjoråret. Hvis du ser 12 måneder tilbake har både XXL og sportsbransjen beveget seg i riktig retning. Det som er morsomt er at vi fortsatt har en lang liste med ting som kan bli bedre, sier konsernsjef Pål Wibe i XXL.

Fredag morgen holdt XXL fjerdekvartalspresentasjon på webcast, og i etterkant høstet sportskjeden mye ros fra analytikerkorpset. 

Det som kanskje var mest oppsiktsvekkende var salgsutviklingen i januar i år. For hele konsernet økte salget med 50 prosent til rundt 900 millioner kroner.

– Starten på året har vært på grensen til eventyrlig. Det har vært en kjempeetterspørsel etter skiutstyr og utendørsbekledning, i tillegg til hjemmegymutstyr. Ekstra gledelig er det å se at vi hadde over 100 prosent vekst på nett, sier Wibe.

Starten på året har vært på grensen til eventyrlig
Pål Wibe, konsernsjef

Spår hjemmesommer

– Hvor mye coronaeffekter ligger det i tallene?

– Det er vanskelig å tallfeste, siden det både er positive og negative coronaeffekter. Gode vinterforhold og mye hjemmetid bidrar på den positive siden. Men så har Østerrike vært stengt ned i hele januar, og 30 prosent av varehusene våres i Norge var stengt i forrige uke. Nå har vi bare fire butikker stengt, så ting går litt i forskjellig retninger, sier konsernsjefen.

– Hvordan tror du utviklingen vil fortsette?

– Vi skal ta markedsandeler, øke marginene og få ned kostnadene. Vi forventer staycation-effekter til sommeren og rigger oss for det. Det er ingen som vet når man kan reise utenlands igjen, så det er naturlig at en stor andel av befolkningen vil feriere hjemme i år også, sier Wibe.

Mange prosjekter

Under presentasjonen snakket konsernsjefen varmt om alle forbedringsprosjektene som XXL har jobbet med det seneste året.

– Vi gjennomfører nå mange av de prosjektene vi har jobbet med under coronakrisen. Vi har brukt krisen godt, sier han.

– Hva er de viktigste prosjektene?

– Vi åpnet et nytt sentrallager i Østerrike på mandag, som er den raskeste prosessen jeg har sett i mitt 22 år lange liv i retailbransjen. Et annet prosjekt handler om å skape en bedre kundeopplevelse gjennom å ta mer utgangspunkt i kundens behov enn kategoriinndeling. I tillegg jobber vi med å oppgradere og modernisere alle visuelle flater, sier han, og fortsetter:

– På teknologisiden skal vi begynne med RFID-merking av varer og elektroniske prisetiketter. RFID-merking gjør at vi til enhver tid har kontroll på lagerbeholdningen, noe som gir en helt annen servicegrad.

Venter oppjustering

I fjerde kvartal endte XXLs omsetning på 2.572 millioner kroner, opp fra 2.319 millioner kroner i samme periode i fjor. Det gir en økning på 11 prosent.

Like-for-like-veksten kom inn på 9 prosent for hele konsernet, mens Norge bidro med 18 prosent og netthandel 57 prosent.

XXL fikk et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 327 millioner kroner, mens EBITDA-resultat var på minus 209 millioner kroner i fjor. Til sammenligning ventet analytikerkorpset et underliggende driftsresultat på 271 millioner kroner.

XXL

(Mill. kr)4. kv./204. kv./19
Driftsinntekter2.5722.319
Driftsresultat133-375
Resultat før skatt57-423
Resultat etter skatt13-357

DNB Markets vurderer rapporten som god, og trekker frem at konsensus trolig vil oppjustere EBITDA-estimatet for 2021 med 5 prosent.

Sterk balanse

Ved utgangen av fjerde kvartal hadde XXL en sterk balanse med likviditetsreserver på over 1,1 milliarder kroner og en nettogjeld på 71 millioner kroner.

XXL har avtalt med bankene at det ikke vil betales utbytte for 2021, en plan som kanskje kan revurderes.

– Det er et fint problem, men vi har litt mye kontanter i banken nå. Det løser seg nok, og fjoråret har vist at det kan være fint å ha litt finansiell fleksibilitet, sier han.

Fredag klokken 11 var XXL-aksjen opp snaut én prosent til 23,68 kroner. Det seneste året er aksjen opp hele 128 prosent.