<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordår for fôrprodusenten Vom og Hundemat

Trøgstad-bedriften Vom og Hundemat har spesialisert seg på produksjon av råfôr til hunder. Kraftig vekst i fjor bidro til å løfte resultatet med 9 millioner kroner.

Publisert 5. mars 2021 kl. 19.07
Oppdatert 8. mars 2021 klokken 08.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 491 ord
REKORDÅR I 2020: – Covid-19 har ikke rammet oss negativt. Snarere tvert imot. Det har vært en valpeboom under corona, noe som er heldig for oss, sier Vom og Hundemat-gründer og -eier Magne Østby (t.h.). Foto: Silje Sundt Kvadsheim

– Det vi har investert i har slått ut i full blomst. Vi lager det beste produktet i Norge, og hundeeiere har fått øynene opp for rått fôr, sier daglig leder Magne Østby i selskapet med det velklingende navnet Vom og Hundemat.

– Hvorfor rått fôr? Vår hund får bare tørrfôr.

– Vel, noen mennesker liker kanskje også å ikke spise annet enn knekkebrød..., sier Østby tørt.

Investeringen han snakker om er 18 millioner kroner som Vom og Hundemat i 2019 satset på nytt produksjonsutstyr. Dette robotanlegget pakker pølser med råfôr i esker og plasserer dem på paller. En frysespiral fryser så ned pølsene raskere enn ved tradisjonell nedfrysing.

Fabrikken i Trøgstad mottar råvarer som vom, lever, lunge, nyrer og kjøtt- og fettavskjær fra norske slakterier. I tillegg blir kylling og laks hentet dagsfersk fra lokale anlegg.

Vom og Hundemat

 
(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 85,4 76,1
Driftsresultat 14 5,1
Resultat før skatt 13,3 4
Årsresultat 10,4 3,1

Eksporterer til 18 land

I fjor nådde Vom og Hundemat en omsetning på 85,4 millioner kroner. Det var en vekst på 12,2 prosent fra året før. Veksten fikk resultatet til å skyte i været med 9 millioner kroner. Et driftsresultat på 14 millioner kroner ga en driftsmargin på solide 15,5 prosent i fjor.

Det har vært en valpeboom under corona, noe som er heldig for oss
Magne Østby, Vom og Hundemat

– Covid-19 har ikke rammet oss negativt. Snarere tvert imot. Det har vært en valpeboom under corona, noe som er heldig for oss, sier Østby.

I fjor produserte Vom og Hundemat 5.500 tonn råfôr. Produktene leveres til dyrebutikker over hele landet. Det norske markedet sto i fjor for 70 prosent av omsetningen i selskapet.

– Vi eksporterer til 18 land, og Sverige er vårt største marked. Der har vi også en fabrikk som ikke inngår i Vom og Hundemat-regnskapet, og som blant annet produserer for det finske markedet, forteller Østby.

EKSPORTERER 30 PROSENT: Vom og Hundemat produserte 5.500 tonn råfôr i fjor. Foto: Vom og Hundemat

Startet i garasjen

Vom og Hundemat ble startet ved en tilfeldighet. Magne Østby er utdannet slakter og pølsemaker. En kunde ved Østbys gatekjøkken i Skiptvedt hadde en hund med allergiproblemer, og spurte om Østby kunne lage noe mat til hunden. Det kunne han, og kunden ble fornøyd. Dermed startet Østby og kona hundematproduksjon i garasjen, for senere å utvide til dagens driftslokaler på Mansrud Gård i Trøgstad. I fjor feiret bedriften sitt 20-årsjubileum.

Magne Østby eier 91 prosent av aksjene i Vom og Hundemat. Resten er fordelt på hans kone og to barn. Ved utgangen av fjoråret viste egenkapitalen i selskapet 20 millioner kroner, noe som ga en egenkapitalandel på 45,2 prosent.

Vom og Hundemat markedsfører seg ved å sponse blant andre Lars Monsen og jegertvillingene Kristine og Johanne Thybo Hansen, samt en rekke kjente hundekjørere.