Herkules tar matkasser på børs i Sverige

Linas Matkasse vil i løpet av våren 2021 søke om børsnotering, skriver den svenske næringslivsavisen Dagens Industri.

KAN BLI INVESTERINGSOBJEKT: Svenske Linas Matkasse og deres norske lillebror Adams Matkasse har en sterk posisjon innen matkasser på nett. Her gründer Lina Gebäck. Foto: Linas Matkasse
Handel

– Det stemmer at vi skal på børs: Nasdaq First North, fastslår Gert W. Munthe i en epost til Finansavisen. 

Dagens Industri skrev i sin papiravis fredag at Linas Matkasse vil søke om børsnotering i løpet av våren 2021. Nå er det klart at matkasseselskapet søker seg til Nasdaq First North, Stockholm-børsens svar på Euronext Growth.

Det bekrefter Munthe, som er styreleder i både Linas Matkasse og i det Oslo-baserte private equity-selskapet Herkules Capital.

Herkules har siden 2015 vært største eier i Linas Matkasse. Selskapet eier i dag 29 prosent av selskapet. 

Gründerne Niklas Aronsson och Lina Gebäck kontrollerer hver respektive 13,5 prosent av aksjene, mens tyska Acton Capital og svenske Creandum sitter på 8 prosent hver.

Selskapet eier og driver også konseptet Adams matkasse.

Ifølge avisen hadde selskapet både overskudd og kraftig vekst i 2020 etter flere år med underskudd.

– DET BESTE VI HAR GJORT: – Linas Matkasse har vært både vanskeligste og det beste vi har gjort, fastslår Gert Munthe, styreleder og gründer av Herkules Capital, største eier i Linas Matkasse. Foto: Ivan Kverme

Startet i 2008

Linas Matkasse startet i 2008 og regnes som en pionér i hjemlevering av matvarer. Forretningsideen handlet i begynnelsen om ukentlige leveranser og oppskrifter for middagen, men etterspørselen på markedet skiftet gradvis over fra ferdige matkasser til løsplukk, der aktører som Mathem og Kolonial.no har vunnet terreng i henholdsvis Sverige og Norge.

I 2017 sank omsetningen i Linas Matkasse for første gang siden starten, i hvert fall i Sverige. 

– I 2019 gjennomførte vi en transformasjon av hele selskapet, og fattet viktige beslutninger om satsing på vår operative evne, sier adm. direktør Walker Kinman til Dagens Industri. 

HAR SNUDD SKUTA: Walker Kinman, adm. direktør i Linas Matkasse. Foto: Anders Horntvedt

Ble hjulpet av corona

– Vi er et svenskbasert konsern. I konsernet er Norge og Sverige omtrent like store. I tillegg har vi bra nærvær og lønnsomhet i Danmark, presiserer Munthe.

I likhet med mye annen netthandel fikk imidlertid Linas Matkasse et løft med corona. Linas Matkasse omsatte for drøyt 1,2 milliarder kroner i 2020. Overskuddet før finans og avskrivninger (EBITDA) er på rundt 140 millioner kroner.

Omstillingen kommer etter en periode med blodige tap: Det samlede underskuddet fra 2016 til 2019 er på hele 587 millioner kroner.

Det tilsvarer en organisk vekst på 17 prosent. Totalt leverte selskapet 1,7 millioner matkasser til rundt 115.000 aktive kunder i Skandinavia.

– Det var vært tidenes turnaround i 2018 og 2019. Det har vært både vanskeligste og det beste vi har gjort, og så kom corona. Derfor blir denne investeringen OK etter en meget krevende periode, opplyser Munthe.

– I 2020 prøvde mange nye kunder matbestilling med hjemlevering for første gang, og mange av disse kommer til å bli. For matkasser pleier å ta noen leveranser før en husstand forstår hvordan konseptet fungerer, og covid-19 har hjulpet til å med å normalisere denne måten å handle på, sier Kinman til Dagens Industri.

FIKK DRAHJELP AV CORONA: – I 2020 prøvde mange nye kunder matbestilling med hjemlevering for første gang, sier Walker Kinman, adm. direktør i Linas Matkasse. Foto: Anders Horntvedt

– Hadde én fot i graven

– Linas Matkasse har vært en vanskelig investering. Selskapet hadde én fot i graven, men vi har klart å redde det etter å ha snudd opp ned på selskapet, og nå er det blitt en solskinnshistorie, sier Gert Munthe til Finansavisen.

Han innrømmer at Herkules fikk seg mange negative overraskelser etter oppkjøpet.

– Linas Matkasse hadde en markedsføringsstrategi som ikke var god i det hele tatt. Vi fikk inn kunder som forsvant igjen etter to uker. I tillegg hadde vi produksjon i både Bergen, Oslo, Stockholm og Gøteborg. Nå er vi nede i én fasilitet i Norge og én i Sverige, og det betyr mye, sier Munthe, og viser til at både konsernsjef og finansdirektør er skiftet ut etter at Herkules kom inn.

– Det har vært en lite optimal eiersits, der noen av eierne har hatt penger, andre ikke, og det har vært ulik tilnærming til hva aksjonærene har ønsket med selskapet. Vi har brukt mye tid og krefter på dette, og nå er vi omtrent tilbake der vi var, verdimessig. Men jeg tror vi skal i gå pluss, og det er veldig mye bedre enn et stort minus, sier han.

Linas Matkasse Holding

(Mill. kr)2020*) (prognose)2019
Driftsinntekter12001017,9
Driftsresultat140−136,2
Resultat før skatt-−160,3
Årsresultat-−61,6

*) Oppgitt resultat for 2020 er EBITDA.