Hver måned velter det inn 20.000 tørre blodprøver fra 50 land til Vitas i Forskningsparken i Oslo. 24 timer senere vet amerikanere, asiater og australiere om de behøver vaksine. Nå spår gründeren at massetesting av store befolkningsgrupper over hele verden vil sende inntektene i skyene.
For 26 år siden skrev Thomas Gundersen hovedoppgaven om automatisert analyse av blod. Nå leverer Vitas testsettene til 30.000 nordmenn som nå skal testes for antistoffer mot coronaviruset i regi av Universitetet i Tromsø. Og hver tredje dag flys det nå inn tusenvis av blodprøver fra USA, Australia og Hongkong som analyseres på dagen.
Testene viser hva man har antistoffer mot, og hva man behøver ekstra vaksiner for. Mens flytende blodprøver er kostbare, og vanskelige å sende over grensene, gjøres Vitas' tester på tørket blod på en papirlapp.
Nå vil selskapet ha rask tilgang på kapital for å håndtere mangedobling av både omsetning og resultat når store land satser stort på massetesting.
Vi har 40 prosents vekst uten covid, og når staten nå har valgt oss, er det en veldig god referanseThomas Gundersen, Vitas
Blodprøver fra 50 land
– Jeg ser for meg at man tester hele klasserom slik man holdt på med fluorskylling da jeg var barn. Da vil man få svar på om man behøver påfyll av vaksine eller ikke, sier Thomas Gundersen.
Hensikten er å vaksinere de som har behov, og å unnlate å vaksinere de som ikke har behov.
– Har man antistoffer mot polio fortsatt? Eller covid-19? Eller hva mangler man når man skal ut å reise? Vår test viser hva man behøver en ekstra dose av, sier Gundersen.
– Vi har 40 prosents vekst uten covid, og når staten nå har valgt oss, er det en veldig god referanse, sier Gundersen.
Testsettene koster i dag 499 kroner, men Gundersen ser for seg at prisen raskt vil komme ned i 299 kroner.
– Man har alt man behøver i testsettet, man behøver ikke oppsøke lege, men kan ta testen selv hjemme, på hytta, i skoleklassen eller som en del av hjemmetjenesten, sier han.
Satset én million kroner
Vitas er privateid med Gundersens veiledere fra studiedagene, professorene Rune Blomhoff og Christian A. Drevon som hovedeiere sammen med ham selv med totalt 70 prosent av aksjene. Resten eies av de 25 ansatte i selskapet samt Bjarne Borgersen som har vært styreleder siden 2008.
Selv om selskapet er gammelt, ligger det ikke mye kapital bak. Thomas Gundersen anslår at det er skutt inn bare rundt én million kroner i årenes løp.
– Vi får stadig forespørsler fra PE-selskaper, men foreløpig har ikke prisen vært fristende nok da vi kommer til å tjene inn de pengene, sier Gundersen som likevel åpner for å selge hvis prisen er god nok.
Gundersens hovedfag på kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo endte med en automatisert metode for å analysere stoffer i blodet – i første rekke fettløselige vitaminer. En avtale med Fürst etablerte markedet for disse analysene.
– Jeg tok doktorgrad samtidig som jeg drev frem selskapet. Jeg jobbet som forsker ved medisinsk fakultet, men de seneste 15 årene har jeg kun jobbet med Vitas i form av å utvikle teknologien.
Det ligger 15 års forskning, men vi har valgt ikke å patentere. Vi vil heller holde det hemmelig og løpe fortThomas Gundersen, Vitas
Spår supervekst
Vitas gikk fra 8.000 analyserte blodprøver i 2013 til 155.000 analyser i 2019. I år forventer de 203.000. Tross vekst lå omsetningen ganske flatt på 30 millioner kroner frem til 2019. I år vil Vitas ende rundt 44 millioner i omsetning, og øke til over 100 millioner i 2024, ifølge prognosene Gundersen har lagt. I år tjener selskapet 11,6 millioner eller 26 kroner for hver hundrelapp, men dette vil øke til en margin på 37 prosent i 2024, mener Vitas-sjefen, som sier coronapandemien har hatt minimal effekt på tallene så langt.
– Det store kommer når vaksinen er her. Da vil folk være sikre på at de har reell beskyttelse, og ikke bare ta sjansen på at de har det, sier Gundersen.
Han forklarer at testsettet i tillegg til selve testen har en ID-kode og returkonvolutt slik at man selv kan avlese resultatet på nettet kort tid etterpå.
Vi har snakket om en prising på 200 millionerThomas Gundersen, Vitas
Prising: 200 millioner
Ingenting er patentert, og teknologien er i bruk i dag ved test av arvelige sykdommer hos nyfødte.
– Det ligger 15 års forskning, men vi har valgt ikke å patentere. Da blottlegger man IP og må være forberedt på å forfølge brudd. Vi vil heller holde det hemmelig og løpe fort.
– Det er internasjonaliseringen som gjør at dette tar av hos oss nå gjennom logistikksystemet vårt. Når populasjonsskanning kommer for fullt vil testene bli mye brukt, sier Gundersen som sammenligner testene med spørreundersøkelser fra SSB.
Han hevder selskapet ikke er i investormarkedet, men vil gjerne ha mulighet til å hente kapital raskt hvis de skulle få behov.
– Hvis vi får en avtale med Tyskland? Da har vi et stort kapitalbehov til innkjøp. Det kan faktisk skje neste uke når folk ser at det kan gjøres på denne måten. Da må vi snu oss rundt fort, sier han, og antyder allerede en verdi på selskapet.
– Vi har snakket om en prising på 200 millioner.