<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardgevinst på sykepleieruniformer

Sammen med to kvinnelige gründere og Hollywood-stjerner, har fondsforvalter Ole Andreas Halvorsen gjort en kule i selskapet Figs Wear som lager uniformer for helsearbeidere.

Publisert 12. aug. 2021
Oppdatert 17. aug. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 702 ord
NY GULLFUGL: Etter å ha investert 181 millioner dollar i Figs, har Ole Andreas Halvorsen og Viking Global Investors en papirgevinst på 430 millioner dollar på under 10 måneder. Foto: Bloomberg

Da det amerikanske selskapet Figs gikk på børs i New York i slutten av mai, tok kursen helt av. Den sluttet 37 prosent opp i forhold til noteringskursen på 22 dollar.

Og den nest største eieren i Figs, som lager klær for ansatte i helsesektoren, er ingen ringere enn Viking Global Investors. Fondet ble grunnlagt av, og ledes i dag av nordmannen Ole Andreas Halvorsen, som selv er storeier i fondet. 

På Kapitals oversikt over de 400 rikeste nordmennene, er Halvorsen rangert som nummer fire med en formue på svimlende 43 milliarder kroner.

GRÜNDERNE: Trina Spear (t.v.) og Heather Hasson deler på oppgaven som toppsjef i klesfirmaet Figs Wear, som lager uniformer til helsepersonell. Foto: FIGS INC


Invitert inn før notering

Viking kontrollerer 10,2 prosent av A-aksjene i Figs, en post som er verdsatt til 5,4 milliarder kroner eller 610 millioner dollar. 

I slutten av juni ble Figs-aksjen omsatt for i overkant av 50 dollar, men den har falt noe tilbake siden da og vaker nå mellom 40 og 41 dollar.

Men kostprisen den mediesky nordmannen sikret seg aksjene for, er langt lavere. 

Dokumenter Finansavisen har hentet ut fra det amerikanske børstilsynet SEC, viser at Viking Global Investors kom inn på eiersiden 23. oktober i fjor. Da kjøpte fondet i overkant av 1,2 millioner aksjer for 76,93 dollar stykket.

Inngangsprisen var med andre ord 94 millioner dollar eller 865 millioner norske kroner ut fra valutakursen på kjøpstidspunktet.

Splitt og nye kjøp

19 mai i år, en uke før selskapet gikk på børs, ble Figs-aksjen splittet 1 mot 9. Dermed steg Viking-fondets beholdning til nesten 11 millioner aksjer med en kostpris på 8,55 dollar per stykk.

Samtidig opplyste Halvorsen i prospektet til Figs at fondet vurderte å investere ytterligere 60 millioner dollar eller mer til noteringskursen. Viking holdt sitt løfte og vel så det. 

Fondet la 87 millioner dollar på bordet og sikret seg ytterligere fire millioner aksjer. 

Med en totalinvestering på 181 millioner dollar, blir kostprisen for aksjene 12,1 dollar.

Justert for valutakursene på de to kjøpstidspunktene og dagens kurs, er Viking-fondets foreløpige urealiserte gevinst like i underkant av 4 milliarder norske kroner eller 430 millioner dollar.

Ikke verst etter mindre enn ti måneder på eiersiden. Kursutviklingen for Halvorsen & Co er på 237 prosent.

Fikk idé av sykepleier

Selskapet ble startet av Heather Hasson og Trina Spear i 2013. Førstnevnte hadde en venninne som var sykepleier. Hun klagde stadig over hvor ukomfortable uniformene de brukte var, og at designet ikke var tilpasset ulike kroppsstørrelser.

Hasson syntes det var rart at det ikke hadde vært mye produktutvikling av klær for ansatte i helsesektoren, slik som det har vært med treningstøy. I dag finnes det mange syntetiske materialer man kan bruke, men i helsesektoren var det bare noen få stofftyper som ble brukt.

MEDAKSJONÆR: Skuespilleren Will Smith var tidlig inne som eier i Figs. Foto: NTB

Startet i det små

Hasson kjente Spear, som jobbet på Wall Street, og sammen undersøkte de markedet for helseuniformer. De så en åpning i markedet og lagde en forretningsplan. Med noen protomodeller i hånden klarte de å reise to millioner dollar i egenkapital. De brukte sine egne penger, og fikk med familie, venner og nettverket sitt på ideen. Men kassen gikk fort tom, og etter hvert måtte de ha påfyll. 

Etter en rekke mindre emisjoner, kom den kjente Hollywood-produsenten Thomas Tull inn som eier sammen med filmstjernen Will Smith og et par investeringsselskaper. Tull er i dag største eier i Figs Wear.

Med flerfoldige millioner om bord, startet veksten og de første butikkene åpnet. Utad kalles klesmerket for Figs Wear.

KOMFORT: Uniformene Figs Wear lager, er i ulike farger og med materialer som tidligere ikke er brukt blant helsepersonell. Det har bidratt til suksessen. Foto: Figs WEAR

Internasjonale planer

I dag er selskapet børsnotert og har hatt 1,5 millioner kunder siden oppstart. I 2017 omsatte Hasson og Spear for 17 millioner dollar. I fjor var summen steget til 263 millioner dollar og overskuddet var på 50 millioner dollar.

Nå sikter selskapet seg inn mot markeder i Australia og Storbritannia.

I tillegg til å lage uniformer for helsesektoren, ser selskapet for seg å utvikle klær for andre yrkesgrupper. I tillegg har de startet produksjon av verneutstyr for helsearbeidere, slik som munnbind, hansker, operasjonsluer og de vurderer også å lage klær for pasienter som er innlagt på sykehus.