<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjendismilliardær går til priskrig mot amerikansk big pharma

Mark Cuban går tungt inn i helsesektoren og gjør det myndighetene og big pharma ikke klarer – han tilbyr medisiner til en billig penge.

Publisert 23. jan. 2022
Oppdatert 23. jan. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 415 ord
HELSEFORKJEMPER: Mark Cuban tar opp kampen mot helsegigantene i USA. Foto: AP Photo

Det er utallige eksempler på triste skjebner der Jane og John Does i USA ikke har nok penger til å få nødvendig helsehjelp – helt enkelt fordi kostnadene er skyhøye. 

Helsegigantene er grådige, vil tjene penger på andres ulykke og tar enorme påslag for vanlige medisiner folk trenger for å leve et normalt liv.

Det vil Mark Cuban nå få en slutt på. Han oppretter et helseselskap som tilbyr over 100 vanlige medisiner til folk for en vesentlig billigere penge enn helsevesenet i USA klarer.

– Kan ikke ignoreres

Selskapet heter Mark Cuban Cost Plus Drugs Company og skal drives som et reseptbelagt apotek der man kjøper medisiner direkte fra produsenten. Cubans kjepphest er at han ikke skal tjene penger på å heve prisene unaturlig mye, som er et stort problem i USA, ifølge bransjenettstedet Fierce Healthcare.

– Vi skal gjøre hva enn som er nødvendig for å få rimelige medisiner til pasienter. Påslaget på potensielt livsviktige medisiner som folk er avhengige av er et problem som ikke kan ignoreres. Det er avgjørende at vi går til handling, sier Alex Oshmyansky, adm. direktør i Cubans helseselskap, i en pressemelding

Kostnadene skal være 15 prosent over produksjonspris, ifølge en av Cubans Twitter-meldinger. I tillegg kommer apotekerutgift på rett under 30 kroner og fraktkostnader. 

De største skandalene i USA i helsesektoren er GlaxoSmithKline som tilbake i 2012 måtte betale 3 milliarder dollar – rundt 27 milliarder kroner – i bøter for svindel. Pfizer betale i 2009 2,3 milliarder dollar for å oppgi feil bruk av medisiner og kickbacks. Johnson & Johnson, Abbott Laboratories og Eli Lilly er andre eksempler som har endt med milliardbøter. 

Enorm rabatt

Et eksempel er kreftmedisinen imatinib som virker mot leukemi. Medisinen koster 47 dollar i mnd. hos Cubans helseselskap mot nær 10.000 dollar i måneden hos andre tilbydere. Hos billigste tilbyder nå koster behandlingen 120 dollar i måneden. 

Andre eksempler er skyhøye priser på insulin, som er livsviktig for pasienter med diabetes, eller astmamedisiner. 

– Det er flere tvilsomme aktører i helsesektoren som forhindrer pasienter i å få medisiner til overkommelige priser. Den eneste måten å sikre billige priser er gjennom vertikal integrering, sier Oshmyansky.

Cuban sier selv at selskapet jobber med å legge til flere medisiner i tiden fremover. Selskapet planlegger å åpne et anlegg i Dallas som vil bidra til å gjøre driften smidigere.