Skal selge robotarmer i USA

Amerikanske krigsveteraner ligger an til å få norske, hydrauliske håndproteser. – Dette er vårt kommersielle gjennombrudd, sier Hy5-sjef Christian Fredrik Stray.

SKAL OVER DAMMEN: – Nå kommer produktet vårt ut i hele USA, som er verdens største marked for proteser, fastslår Christian Fredrik Stray, gründer og daglig leder i Hy5. Foto: Eivind Yggeseth
Helse

(Denne artikkelen ble først publisert 5. mars 2019)

Hy5 på Skøyen i Oslo har laget verdens første hydraulisk styrte håndprotese.

Fingre og ledd i Hy5-protesene styres av brukeren ved hjelp av såkalte myoelektriske sensorer, og det innebærer at pasienten kan bruke protesen til å gripe gjenstander selv om den medfødte, biologiske armen er borte.

For uinnvidde ser den kunstige armen dermed ut som en robotarm.

PROTESE: Hy5 har fått kontrakt med amerikanske myndigheter. Foto: Foto: Eivind Yggeseth

Nå har Hy5 inngått en distribusjonsavtale med College Park Industries, som bedriften kaller en betydelig, respektert og profesjonell aktør i markedet.

– Dette er vårt kommersielle gjennombrudd. Nå kommer produktet vårt ut i hele USA, som er verdens største marked for proteser, fastslår Christian Fredrik Stray, gründer og daglig leder i Hy5.

Norsk eksportsuksess: Frir med enebærsprit

Skal kuppe mini-emisjonene

Nøyaktig hva avtalen vil bety økonomisk, er for tidlig å si. Stray opplyser imidlertid at College Park Industries har forpliktet seg til å kjøpe et stort antall proteser, noe som gjør avtalen til en «betydelig millionkontrakt».

– Stort gjennombrudd

Stray håper og ser for seg at amerikanske krigsveteraner vil være blant dem som får norske, hydrauliske håndproteser.

Ifølge Stray har den amerikanske Kongressen vedtatt at det skal satses på nettopp dette.

Gruve prises til 340 millioner

Budsjettet for krigsveteraner er på 200 milliarder dollar.

– Dette innebærer at Hy5 kan komme i posisjon i det amerikanske markedet for krigsveteraner. Vi har hatt flere møter med amerikanske krigsveteranklinikker og militære sykehus, og klart å formidle de unike egenskapene ved vår protese. Denne distribusjonsavtalen legger til rette for at vi kan satse skikkelig på området for skadede soldater fremover, sier Stray.

Distribusjonsavtalen legger til rette for at vi kan satse skikkelig på området for skadede soldater fremover
Christian Fredrik Stray, gründer og daglig leder i Hy5.

– Dette er et stort gjennombrudd for oss og er et resultat av en global strategi vi har holdt fast ved hele veien. Vår langsiktige visjon er å kunne tilby proteser i alle verdenshjørner, og dette er et viktig steg i riktig retning, legger han til.

Skal lages på Raufoss

Hy5s idé er å plassere seg i et prismessig mellomsjikt på det globale protesemarkedet.

I dag driver selskapet salg og markedsføring fra Skøyen i Oslo, mens utvikling, 3D-printing i titan og øvrig produksjon skjer på Raufoss. Der har selskapet samarbeid med Sintef Raufoss Manufacturing og Tronrud Engineering.

Regnskapstriks før årsslutt

Også protesene som skal til USA vil bli laget på Raufoss.

– Hvor mange kan dere klare å produsere?

– Pr. i dag produserer vi et mindre antall i måneden, men produksjonen er klar til å bli skalert opp ved behov, svarer Stray.

Medregnet 2017 har selskapet så langt hatt 11 millioner kroner i samlede underskudd. Tall for 2018 vil ikke Stray oppgi, men han understreker at året var preget av produktutvikling og industrialisering.

Sikter mot krimtoppen

– Kommer dere til å hente penger nå?

– Slik det ser ut nå får vi inn det vi trenger for 2019 fra de eksisterende aksjonærene våre. Skulle vi ekspandere ytterligere vil vi muligens hente penger eksternt.

– Er dere en børskandidat om to år?

– Vi fokuserer på å være et innovasjonsdrevet produkt- og teknologiselskap. Vi har ingen planer om exit foreløpig, men slike alternativer kan ikke utelukkes, svarer Stray.

hy5
hy5pro
Christian Fredrik Stray
Tronrud Engineering
Sintef Raufoss Manufacturing
Nyheter
Teknologi
Helse