Alle over 55 år skal undersøkes for tarmkreft fra neste år

Screeningprogrammet for tarmkreft som har vært testet i flere i år, skal bli permanent. Fra neste år vil kvinner og menn over 55 år få innkalling til screening.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helse

VG får opplyst at i neste års statsbudsjett vil regjeringen øke bevillingen til tarmkreftscreening med 24,7 millioner kroner, noe som gir en total ramme på 97 kommer kroner i året.

De første innkallingene til screeningprogrammet skal sendes ut i 2020 og skal implementeres i hele landet innen 2024.

Screeningprogrammet baseres på undersøkelse av blod i avføringen, en såkalt iFOBT-test. Et test-kit sendes til pasienten som tar prøven selv og sender den tilbake i posten, skriver VG.

Testen skal gjentas annenhvert år i ti år, altså fem ganger. Dersom det blir funnet blod i avføringen, kalles pasienten inn til koloskopi, som er en tykktarmsundersøkelse med koloskop, en bøyelig fiberoptisk slange som føres inn i tarmen. Man kan da inspisere tarmens innside og overføre bilder fra kroppens indre til en TV-skjerm.

Ifølge Kreftforeningen er tarmkreft blant sykdommene som tar flest liv. Sykdommen er også en av få som kan oppdages før det utvikler seg til kreft. I dag har Norge screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.

– Det er anslått at vi med en nasjonal tarmkreftscreening kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året. Så vi har ingen tid å miste, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei til VG.

(©NTB)

tarmkreft
screening
Nyheter
Helse