Fire av elleve fly ute av beredskap – har satt krisestab

Helse Nord har satt krisestab som følge av situasjonen i luftambulansen.

KRISE: Mandag er fortsatt fire av elleve ambulansefly ute av beredskap. Babcock har satt inn to ekstra ambulansefly fra Sverige – et i Alta og et i Kirkenes. Det ene kan imidlertid kun lande på langbane. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
Helse

Det forteller administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord på en pressekonferanse.

Mandag er fortsatt fire av elleve ambulansefly ute av beredskap.

Babcock har satt inn to ekstra ambulansefly fra Sverige – et i Alta og et i Kirkenes. Det ene kan imidlertid kun lande på langbane.

Ambulansefly-operatøren Babcock sa på en pressekonferanse søndag at de beklaget situasjonen. De fire flyene har stått på bakken siden lørdag etter at pilotene meldte at de har opplevd vridning på flyene i forbindelse med landing. Selskapet sa samtidig atMå vurdere å sette alle ambulansefly på bakken de ikke vet når feilen vil være løst, og flyene i lufta igjen. Problemet skal ifølge Babcock ikke ha vært registrert på de øvrige flyene i flåten.

Mandag sier Flygerforbundet at de mener myndighetene må vurdere å ta alle flyene ut av drift. Det kommer fram i en bekymringsmelding sendt fra Norsk Flygerforbund.

Meldingen er sendt på bakgrunn av henvendelser fra forbundets medlemmer i Luftambulansetjenestens Flygerforening (LTF) til Luftfartstilsynet søndag, melder VG.

Et femte fly var også ute av beredskap en stund, men av andre årsaker. Dette er satt inn i tjeneste igjen.